Politika

Skupštinski odbor za kontrolu službi bezbednosti: Netačne tvrdnje o delovanju Vagner grupe u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2023

-

15:07

Skupštinski odbor za kontrolu službi bezbednosti: Netačne tvrdnje o delovanju Vagner grupe u Srbiji
Skupština Srbije - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za kontrolu službi bezbednosti usvojio je na odvojenim sednica zatvorenim za javnost redovne izveštaje o radu generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane i  Vojnoobaveštajne agencije.

Članovi Odbora još jednom su naglasili da je važno ponoviti da su netačne medijske informacije koje se odnose na prisustvo Vagner grupe u Srbiji, kao i da niti jedan pripadnik Vojske Srbije, aktivni ili penzionisani, ne učestvuje u aktivnostima ove grupe, te da su ovakve potpuno netačne medijske informacije deo aktivnosti usmerenih na diskreditaciju Srbije i državnog rukovodstva, i da je stoga neophodno jasno demantovati ove informacije.

Tokom diskusije direktor Vojnoobaveštajne agencije na zahtev predsednika Odbora informisao je članove Odbora o trenutnoj bezbednosno-političkoj situaciji u kojoj se nalazi naša zemlja, i o pritiscima kojim je izložena Srbija i naše državno rukovodstvo.

Predsednik Odbora Igor Bečić je ukazao na potrebu i važnost da se pruži puna podrška predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i državnom rukovodstvu u trenutku kada je potrebno doneti teške odluke koje su u interesu zaštite naših nacionalnih i državnih interesa.

Takođe tokom diskusije direktor Vojnoobaveštajne agencije pružio je članovima Odbora iscrpne odgovore na pitanja i pojašnjenja u vezi sa razmatranim izveštajima.

Članovi Odbora pozitivno su ocenili izveštaje Vojnoobaveštajne agencije ukazujući da na sveobuhvatan i celovit način pružaju uvid u rad i ostvarene rezultate Vojnoobaveštajne agencije u izveštajnom periodu.

Konstatovano je da je Vojnoobaveštajna u izveštajnom periodu sve zadatke iz svoje nadležnosti vršila u skladu sa važećim pozitivno-pravnim propisima, u interesu zaštite bezbednosti Republike Srbije i svih njenih građana.

Agencija je u izveštajnom periodu po oceni članova Odbora pravovremeno izveštavala o globalnim i regionalnim izazovima, rizicima i pretnjama i informisala nadležne korisnike o drugim pojavama značajnim za bezbednost Srbije. Takođe, prepoznajući značajnu ulogu koju imaju izaslanstva odbrane, kao organizacione jedinice Vojnoobaveštajne agencije, članovi Odbora izrazili su jedinstven stav da se pruži puna podrška za otvaranje novih izaslanstva odbrane u skladu sa spoljnopolitičkim interesima Srbije.

Pozdravljena je međuagencijska saradnja, kao i saradnja Vojnoobaveštajne agencije sa drugim državnim organima. Ovakav vid saradnje doprinosi blagovremenom otkrivanju rizika po bezbednost Srbije i pravovremenom preduzimanju efikasnih mera na njihovom otklanjanju.

Odbor je pozitivno ocenio nastojanje Vojnoobaveštajne agencije da kontinuirano unapređuje bilateralnu i multilateralnu saradnju sa partnerskim službama u veoma složenim globalnim i regionalnim uslovima, čime je omogućena efikasnija provera podataka i informacija, a što je doprinelo većoj pouzdanosti procena i jačanju poverenja i saradnje među agencijama.

Komentari (1)

Jagodinac

27.02.2023 15:18

Danas su nenormalno aktivni RUSKI Botovi? Najviše ZLO u ovom trenutku našem predsedniku Vučiću i Srbiji žele upravo Rusi, nego bilo ko drugi. To se vidi,to se zna! Dokle trpiti više i zašto im ne stavljamo kompletne sankcije i vize ???

Srbija