Politika

Brnabić: Kredibilitet EU počiva na implementaciji ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2023

-

12:43

Brnabić: Kredibilitet EU počiva na implementaciji ZSO
Brnabić: Kredibilitet EU počiva na implementaciji ZSO - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da Zajednica srpskih opština sada mora da bude na dnevnom redu, i naglasila da kredibilitet EU počiva na njenoj implementaciji. 

"U smislu  EU integracija, regionalne saradnje i stabilnog i mirnog regiona svakako tačka broj jedan je dijalog između Beograda i Prištine. U ovom trentuku zaista na dnevom redu mora biti ZSO", rekla je Brnabić i podsetila da je prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prišitne potpisan 2013. godine.

Naglasila je da će uskoro, 19. aprila biti 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. 

"Šest tačaka u Briselskom sporazumu odnosi se na ZSO i kredibilitet EU sada stoji na tome da se implementira ZSO, da se formira ZSO i da onda možemo da krenemo dalje", rekla je Brnabić u uvodnom delu regionalne konferencije "Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana, perspektive - Zapadni Balkan, Transatlantska saradnja i građansko društvo" na kojoj je govorila o dva najvažnija spoljnopolitička cilja Srbije.

Podsetila je da je Srbija više nego ikada radila na reformama u oblasti vladavine prava i završila težak i kompleksan proces ustavnih amandmana, izmena ustava u oblasti pravosuđa. 

"Usvojili smo sve zakone u oblasti pravosuđa koji su trebalo da se usvoje i usklade sa tim izmenama", rekla je premijerka i naglasila da je sledeća velika stvar puna implementacija medijske strategije.

Ne radimo to samo isključivo zbog naših EU integracija.

"Kao predsednica Vlade verujem duboko da sve one refome koje implementiramo koje su važne za nas i naše građane i privredu koje će obezbediti da Srbija u političkom, ekonomskom, administrativnom smislu bude jača i stabilnija zemlja, te refome će nas odvesti konačno do EU, ali kada ćemo postati član ipak zavisi od samih država članica", rekla je Brnabić. 

Brnabić je učestvovala na konferenciji, kojoj prisustvuje i ministarka za evopske integracije Tanja Miščević, a na kojoj su između ostalih govorili i norveški ambasador Jern Eugen Jelstad i američki ambasador Kristofer Hil.

Skup oraganizuje Balkanski fond za demokratiju nemačkog Maršalovog fonda SAD kao deo projekta "Jačanje EU integracija u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji" uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.





 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija