Politika

Visoki zvaničnik EU: Snažni signali da će obe strane prihvatiti sporazum, evropski predlog je de fakto i priznanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/02/2023

-

11:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom je deo sporazuma i njegovim prihvatanjem, prihvata se i implementacija te Asocijacije, izjavio je visoki zvaničnik EU. On dodaje i da evropski predlog predstavlja de fakto i priznanje.

Isti neimenovani zvaničnik ističe da ima snažne signale da će obe strane prihvatiti sporazum. On kaže i da neće biti diskusije o samom sadržaju, nego o njegovoj implementaciji i rokovima.

Pored toga, ipak, očekuje se najteža diskusija oko Zajednice opština sa srpskom većinom.

Podsetimo, visoki predstavnik EU Žozep Borelj sazvao je za ponedeljak, 27. februara, sastanak na visokom nivou dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, a učešće su potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Prema negovim rečima, to je prvi sastanak na kojem će moći da se razgovara o predlogu ne samo sa nama nego između njih.

"Predlog je na stolu iz dva razloga. Prvo, potrebno ja da slomimo začarani krug kriza", kaže on i podseća da je "u drugoj polovini prošle godine bilo šest kriza, od kojih je svaka bila ozbiljnija od prethodne od kojih je izdvoojio izlazak Srba iz institucija i barikade.

"Tada je postalo jasno da moramo da promenimo put", rekao je zvaničnik.

On objašnjava kako je došlo do toga da EU napravi predlog navodeći da se na sastanku 18. avgusta prošle godine pokazalo da dvojica lidera ne mogu da se slože oko zajedničke vizije.

"Iz tog razloga mi smo napravili predlog. Ovaj predlog je de fakto priznavanje. U njemu ima puno suštine koja treba da opusti atmosferu u celom regionu i da ukloni prepreke i u regionalnoj saradnji. U geopolitičkom smislu šalje poruku da EU neće da dozvoli Rusiji da destabilizuje Balkan i da je Balkan deo Evrope i ne samo deklarativno", rekao je on.

Kako je pojasnio, predlog ima za cilj da postavi odnose između Beograda i Prištine na novu trajnu osnovu i na gledanje napred prema sveobuhvatnom dogovoru.

"Ovo nije finalni predlog i nije kraj puta. Kraj puta je sveobuhvatni sporazum za potpunu normalizaciju odnosa. Ovaj predlog bih nazvao maksimalno dostižnom u ovom trenutku, ambiciozan i težak za oba lidera. To su pokazale reakcije u Srbiji i Kosovu koje nisu olakšale predsedniku Vučiću i premijeru Kurtiju da prihvate predlog ali takođe smo imali izuzetnu podršku od međunarodne zajednice", naglasio je zvaničnik.

Kako kaže, predlog, kada bude prihvaćen, može da donese pozitivan uticaj na život građana i da promeni raspoloženje u regionu, da donese nove ekonomske mogućnosti, stabilnost i finansijsku podršku, što je deo predloga.

"Za Srbe na Kosovu doneće više sigurnosti i predvidljivosti o njihovim pravima kao i za Srpsku pravoslavnu crkvu", rekao je on.

Zvaničnik je više puta podvukao da je predlog dobio podršku svih 27 država članica i SAD i da ne pamti tako visoki nivo podrške u prošlosti. "Očekujem u ponedeljak da lideri prihvate predlog. Plan je da se diskutuje o modalitetima primene. Deo predloga je i aneks za implementaciju da bi se osigurali da će ono što je potraženo biti i ispunjeno. Očekujem da će najteži deo razgovora biti o Zajednica srpskih opština", kaže on i dodaje da EU očekuje da primena predloga počne brzo.

Ističe da predlog sadrži mehanizam za praćenje primene i da će tim mehanizmom rukovoditi EU koja će redovno da izveštava države članice o napretku.

Simić: Očekujemo da EU ispuni obaveze formiranja ZSO

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je ranije danas za RTS da Srbi sa Kosova i Metohije očekuju od predstavnika Evropske unije ispunjenje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, uveren da će o tome biti reči na sastanku u ponedeljak u Briselu, jer će to "predsednik Aleksandar Vučić snažno braniti i insistirati na toj obavezi Prištine".

"Kada govorimo o budućnosti i nekim novim sporazumima, često se koristi sintagma pravno-obavezujući, pa se postavlja pitanje da li su prethodni sporazumi takođe bili pravno-obavezujući, a koji su trebali da budu ispunjeni i da Srbima daju određena prava", dodao je Simić.

Na pitanje zašto kosovski premijer Aljbin Kurti uopšte ide u Brisel i ko je taj ko može da izvrši pritisak na njega da formira Zajednicu srpskih opština, Simić je ocenio da je činjenica da se bez zapadnih centara moći ništa ne dešava na Kosovu i Metohiji.

"Tu pre svega mislim na SAD, zemlje Kvinte, to su oni i koji su stvarali nezavisno Kosovo, to su oni koji i danas odlučuju o svim tim stvarima. Tako da Kurtijevo ne, nije samo Kurtijevo ne, iza toga stoji snažna podrška i zato je pregovarački prostor našeg pregovaračkog tima izuzetno sužen i težak", objasnio je Simić.

Komentari (0)

Srbija