Politika

Brnabić se sastala sa Varheljijem: Prioritet Vlade Srbije reforme u oblasti vladavine prava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2023

-

16:19

Brnabić se sastala sa Varheljijem: Prioritet Vlade Srbije reforme u oblasti vladavine prava
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem.

Premijerka Brnabić istakla je u razgovoru da su prioritet Vlade Srbije reforme u oblasti vladavine prava, pre svega pravosuđa i medija.

Brnabić je posebno istakla nedavno usvajanje seta pravosudnih zakona u Narodnoj skupštini Republike Srbije, u skladu sa ustavnim amandmanima, a čiji je cilj jačanje nezavisnosti i samostalnosti pravosudnih organa.

Kada je reč o sektoru informisanja i medija, Vlada je nedavno usvojila Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, dok je prioritet završetak izrade pre svega Izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i medijima kao i Zakona o elektronskim medijima. Dodala je da je takođe veoma važno da se nastavi sa punom primenom Medijske strategije.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Komesar Varhelji je rekao da je važno da se nastavi rad na usvajanju medijskih zakona i ukazao na važnost usklađivanja sa EU direktivama u toj oblasti. Komesar je takođe istakao važnost i značaj usvajanja seta pravosudnih zakona.

Brnabić i Varhelji takođe su razgovarali o energetici i saradnji u toj oblasti. Brnabić je rekla da će izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom biti gotova do kraja 2023. godine i da je za Srbiju izuzetno značajna finansijska pomoć EU za transformaciju u ovom sektoru.

Komesar Varhelji je pohvalio način na koji Srbija upravlja migracionom krizom i dodao da je EU spremna da pomogne u daljem rešavanju ovog problema.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija