Politika

Ruski portal tvrdi da su se srpske rakete našle u Ukrajini, Vučević: Ne prodajemo oružje nijednoj od sukobljenih strana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/03/2023

-

20:48

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Određeni ruski mediji tvrde da se oružje iz srpskog proizvođača, firme "Krušik", nalazi u rukama Ukrajinaca, dok ministar odbrane Srbije MIloš Vučević ističe da Srbija ne prodaje oružje ni jednoj strani u sukobu. U međuvremenu šef ukrajinskih obaveštajaca kaže da je Srbija "odbila da proda oružje Moskvi".

Specijalizovani ruski portal "Meš", za koji se navodi da je blizak ruskom ministarstvu odbrane, donosi tekst pod naslovom "Neprijatna realnost - rakete iz Srbije lete iz Ukrajine ka građanima Rusije".

U tom tekstu i u objavi na Telegramu objavili su video-snimak za koji tvrde da je iz vojnog skladišta u Bratislavi, i da se u njemu nalazi oko 3.000 raketa M-21 čiji je dobaljač "Krušik", a da su krajnji korisnici Ukrajinci. Portal koji je objavio ovu vest navodi da su isporuke obavljene 4. i 6. februara ali se, istovremeno, i ograđuje rekavši da nije jasno da li je Srbija znala kome su kao krajnjem korisniku projektili isporučeni.

Kao navodni put ovih raketa, "Meš" navodi da je Kanadski "JNJ eksport-import" naručio oružje od "Krušika", da su potom rakete prebačene iz Srbije u Tursku, a zatim u Slovačku i odatle u Ukrajinu.

Specijalizovani geopolitički podkast "Denbas devuška" navodi da je "ovako duga putanja (oružja) potrebna, očigledno, da Beograd ne bi saznao na vreme i blokirao posao".

Istraživački novinari "Ukraine weapon striker" takođe tvrde da su rakete završile u Ukrajini, i dodaju informaciju da nisu isporučene standardne rakete, već moćnije - sa maksimalnim dometom od 40 kilometara, umesto 20.

Vučević: Ne prodajemo oružje nijednoj strani u sukobu

Ova priča prenela se i u srpsku skupštinu, gde je poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao ministra odbrane Miloša Vučevića "kako je moguće da su BIA i ministarstvo spoljnih poslova dali dozvolu za izvoz ovih raketa u Tursku".

Odgovor od ministra odbrane dobio je odmah na sednici parlamenta.

"Mi naše oružje i vojnu opremu ne prodajemo nijednoj strani u sukobu. Da li privatne kompanije kupuju na nekim trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama - to nije pitanje za Srbiju", naveo je Vučević.

Srpski zakon o izvozu naoružanja i municije definiše u Članu 14 da je kupac dužan da Srbiji, odnosno nadležnim organima, kaže ko je krajnji korisnik oružja, i tek tada može da dobije odobrenje i potvrdu.

U celoj priči pojavila se i izjava šefa vojne obaveštajne službe Ukrajine, Kirila Budanova. On je u intervjuu za "Glas Amerike" rekao da je "gotovo jedina zemlja koja zapravo izvozi oružje u Rusiju, Iran".

"Srbija, u koju su svi u Rusiji polagali nade, odbila je da pošalje oružje. Sada pokušavaju sa Mjanmarom", dodao je Budanov.

Komentari (0)

Srbija