Politika

SNS nije učestvovao na sednici skupštinskog odbora za životnu sredinu

Komentari

Autor: FoNet/Tanjug/Euronews Srbija

01/03/2023

-

13:35

SNS nije učestvovao na sednici skupštinskog odbora za životnu sredinu
SNS nije učestvovao na sednici skupštinskog odbora za životnu sredinu - Copyright Fonet

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu Značaj narodne inicijative o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u Srbiji nije imao kvorum za odlučivanje jer u njegovom današnjem radu nisu učestvovali poslanici Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera.

Na početku sednice, predsednik Odbora Aleksandar Jovanović Ćuta konstatovao je da je prisutno svega šest poslanika, te da nemaju kvorum za odlučivanje, ali da će ipak raspravljati o značaju narodne inicijative o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u Srbiji.

Jovanović je rekao da poslanici vladajuće koalicije već po ko zna koji put beže od te teme i ignorišu 38.000 potpisa, jer predsednik Skupštine već dugo izbegava da je stavi na dnevni red, na šta je obavezan po Ustavu. On je ukazao da je kršenje Ustava teško krivično delo, kao i da "treba biti mnogo hrabar da kriješ potpise građana Srbije".

Narodni poslanik SNS Milimir Vujadinović je pre početka sednice u holu Skupštine neučestvovanje u radu Odbora obrazložio time što za sednicu nisu dobili materijal, ali i stavom da o zabrani iskopavanja litijuma treba da raspravlja Odbor za ustavna pitanja i zakonodavnost.

Jovanović je ranije sazvao sednicu Odbora za zaštitu životne sredine sa jednom tačkom dnevnog reda: "Gde su potpisi građana Narodne inicijative o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora?"

Prema rečima Vujadinovića, u SNS smatraju da je današnja sednica Odbora "medijska predstava i cirkus Aleksandra Jovanovića".

"Mi čuvamo ponos i dignitet ove ustanove, Doma Narodne skupštine", rekao je Vujadinović.

On je dodao da nigde u Evropi nije zabranjeno iskopavanje litijuma, već da je u protekla dva meseca Evropska unija odobrila tri projekta iskopavanja litijuma i to u Finskoj, Češkoj i Nemačkoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija