Politika

Ekološka udruženja traže da se inicijativa o zabrani litijuma nađe u parlamentu

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2023

-

16:34

Ekološka udruženja traže da se inicijativa o zabrani litijuma nađe u parlamentu
Ekološka udruženja traže da se inicijativa o zabrani litijuma nađe u parlamentu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Saveza ekoloških aktivista Srbije i drugih ekoloških udruženja predali su danas ponovo Skupštini Srbije zahtev za razmatranje narodne inicijative kojom se predviđa donošenje zakona o trajnoj zabrani istraživanja, prerade i eksploatacije minerala koji u sebi sadrže litijum i bor.

Narodna inicijativa predata je parlamentu prošle godine, a kako su predstavnici ekoloških udruženja rekli novinarima ispred Doma narodne skupštine, nju je potpisalo više od 38 000 građana i trebalo je po zakonu da se nađe na dnevnom redu na prvoj redovnoj sednici novog saziva.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Profesorka Pravnog fakulteta Union Vesna Rakić Vodinelić rekla je da građani imaju demokratsko pravo da pokrenu takvu inicijativu, i kritikovala ako je predsednik Skupštine Vladimir Orlić dozolio da narodna inicijativa zajedno sa potpisima bude izgubljena.

"Ako Skupština i dalje bude ćutala, postoje određene pravne mogućnosti da se protiv toga borimo. Obratićemo se Ustavnom sudu, ne moram objašnjavati kako, ali određene mogućnosti postoje", rekla je Rakić Vodinelić.

Zlatko Kokanović iz udruženja "Ne damo Jadar" rekao je da su se danas okupili kako bi Skupštini predali zahtev i opomenuli je da je u više navrata prekršen zakon i Ustav zato što narodnu inicijativu nisu izneli na dnevni red.

Bojana Selaković iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji smatra da je važno da se isprati šta će se desiti, i na koji način će se Skupština opredeliti prema ovoj narodnoj inicijativi kako se ne bi došlo u situaciju da instrument narodne inicijative bude obesmišljen.

Miroslav Mijatović iz organizacije PAKT tvrdi da se projekat rudnika litijuma nastavlja, jer su se tri puta obraćali nadležnom ministarstvu i pitali šta je sa zahtevom Rio Tinta za određivanje eksploatacionog polja i da su dobili odgovor da je zahtev na čekanju.

Obraćanju predstavnika ekoloških udruženja i organizacija prisustvovali su narodni poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta, Boško Obradović i Radomir Lazović, kao i poslanica Radmila Vasić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija