Politika

Kurti: Zajednica srpskih opština ne prolazi, Beograd na njoj najviše insistira

Komentari

Autor: Fonet

03/03/2023

-

08:51

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je u Skupštini Kosova tokom rasprave o evropskom predlogu da Zajednica srpskih opština (ZSO) ne prolazi, navodeći da je formiranje ZSO zahtev na kojem najviše insistira Beograd, preneo je Kossev.

"Zajednica ne prolazi. Nije prošla sud, nije prošla narod. Zajednica ne prolazi ni kod premijera, ni Vlade, ali je prošla kod vas", poručio je Kurti opoziciji koja ga je kritikovala da je promenio stavove, prenosi Koha.

Navodeći da je formiranje ZSO zahtev na kojem najviše insistira Beograd, Kurti je rekao da kad god se sretne sa predsednikom Srbije u Briselu, on kaže samo "Zajednica i ništa više".

Kosovski premijer tvrdi i da je Beograd od jeseni prošle godine insistirao na tome da se sporazum sklopi posle formiranja ZSO.

Kruti je konstatovao da se to "nije dogodilo i da je Kosovo ostvarilo pobedu".

Za poslanike koji su glasali za usvajanje sporazuma o Zajednici srpskih opština 2013. godine Kurti je rekao da njihovi sadašnji stavovi pokazuju da oni "gledaju drugim očima".

"Dakle, radi se o poslanicima koji su glasali za Zajednicu 2013. godine, a sada me kritikuju jer su se deklarativno promenili. Nisam se promenio u pogledu sadržaja", kazao je Kurti i dodao da ga ništa kao "nasleđe bivših vlada" nije nateralo da postane "više strateški". 

On je izjavio da Beograd ne odustaje od formiranja ZSO. "Kada se sastanem sa predsednikom Srbije u Briselu, on kaže samo ‘Zajednica’ i ništa više", naveo je Kurti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija