Politika

Visoki zvaničnik EU: Očekuje se da će najteža diskusija biti u vezi sa formiranjem ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T. Vasiljević

02/03/2023

-

17:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sledeći dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou, pod okriljem Evropske unije biće održan 18. marta na Ohridu, potvrdio je visoki zvaničnik Evropske unije. Na tom sastanku, kako navodi isti izvor trebalo bi da se razgovara o implementacionom planu, koji je sastavni deo evropskog predloga, odnosno – Sporazuma o putu ka normalizaciji Kosova i Srbije. 

Isti zvaničnik navodi i da je bez dela u vezi sa primenom, ovaj Sporazum samo politička deklaracija bez ikakve legalne i političke obaveze za dve strane.

Što se tiče samog teksta sporazuma, sa evropske strane navode da o tome nema dalje rasprave, jer su se obe strane saglasile. Kada je o implementaciji reč, očekuje se da će najteža diskusija biti u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština. 

Što se tiče razgovora u ponedeljak, isti izvor navodi da je diskusija bila otvorena, iskrena i sa međusobnim poštovanjem, te da je najkonstruktivnija do sada.  

Podsetimo, i portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano, izjavio je da evropski predlog, o kome su u Briselu u ponedeljak razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, nije tekst koji treba da bude potpisan.

Stano je, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li je evropski predlog konačan ili ima mogućnosti za njegovu izmenu, naglasio da je iz samog teksta predloga jasno da se nikad nije radilo o potpisivanju ovog dokumenta.

"Mi nećemo komentarisati svaku interpretaciju i opasku iz regiona po pitanju toga šta je dogovoreno. Veoma smo jasni - nikad se nije ni radilo o potpisu, i unapred smo govorili da je cilj sastanka diskutovanje o evropskom predlogu. Obe strane su se usaglasile da nije potrebna dalja diskusija, te je evropski predlog postao Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Ono što je takođe usaglašeno je da će se nastaviti sa radom, odnosno sa diskusijom o implementaciji i konkretnim koracima na putu ka normalizaciji odnosa", rekao je Stano.

On je odbio da komentariše izjave lidera koje daju u regionu, ali je naglasio da je izjava visokog predstavnika Žozepa Borelja, koju je dao posle sastanka na Vučićem i Kurtijem, bila usaglašena sa obe strane pre nego što je bila javno predstavljena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastali su se u ponedeljak u okviru najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine, a osnovni rezultat tog susreta je dogovor da će se pregovori nastaviti. 

Nekoliko sati nakon završetka razgovora, Evropska služba za spoljne poslove objavila je tekst evropskog predloga koji sadrži 11 tačaka. Iz Brisela je saopšteno da su se dve strane saglasile da ovaj predlog bude okvir za normalizaciju, te da novi razgovori o samom tekstu nisu potrebni. Ipak, kako je istakao Vučić, Srbija jeste spremna da radi na implementaciji mnogih stvari iz evropskog plana, ali i da "ne želi i ne može da se razgovara o međusobnom priznanju i ulasku Kosova u Ujedinjene nacije". Vučić je istakao da je evropski plan "podržan", ali ne i "prihvaćen", te da će se o njemu još razgovarati. 

Više zapadnih zvaničnika upućivalo je ranije na to da bi 2023. mogla da bude godina za postizanje konkretnog dogovora o normalizaciji odnosa, a pojačana diplomatska aktivnost obeležila je praktično sve krizne situacije između Beograda i Prištine tokom prošle godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija