Politika

Orban sa predsednikom Vučićem, Sijartu Orden srpske zastave prvog stepena

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2021

-

10:19

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom koji boravi u radnoj poseti Beogradu.

Nakon tet-a-tet razgovora predsednika Vučića i premijera Orbana biće održana plenarna sednica delegacija Srbije i Mađarske, kojoj će prisustvovati i njih dvojica.

Tokom današnje posete mađarske delegacije Srbije, ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peteru Sijartu uručen je Orden srpske zastave prvog stepena.

Sijarto je odlikovan povodom 28. juna, Vidovdana, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Mađarske.

Tanjug/Jadranka Ilić

 


Sijarto se zahvalio na, kako je rekao, izuzetnom odlikovanju, koje za njega predstavlja veliku čast.

"Ako želimo da budemo pošteni, ovo odlikovanje trebalo bi da podelim sa bar dva srpska ministra, Nikolom Selakovićem i Jadrankom Joksimović, jer se izvanredno bore za članstvo Srbije u EU", rekao je Sijarto.

Dodao je da odlikovanje treba da pripadne svima koji su od 2010. godine u Mađarskoj pomažu Zapadnom Balkanu i drže fokus mađarske politike na tom regionu.

"Verujemo da EU ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana i Srbije, a znamo da u geopolitici nema vakuuma i da ako EU propusti integraciju ovog regiona, neko drugi će zauzeti to mesto. Pošto smo već izgubili Veliku Britaniju, ne želimo i Zapadni Balkan", ukazao je Sijarto

On je istakao da mu odlikovanje daje novi elan da se još snažnije bori za pridruženje Sbrije Evropskoj uniji.


Vučić je istakao da je Sijarto iskreni prijatelj Srbije i da mu je velika čast što mu je danas lično uručio odlikovanje.

"Sijarto ima posebne zasluge u razvijanju i učrvšćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske, odnosi koji su u istoriji dve zemlje najbolji", rekao je Vučić.

On je istakao da je Sijarto uvek i na svakoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU jasno i nedvosmisleno ukazivao da Srbija mora da se pridruži EU.

"Borio se za istinu, nije se stideo prijateljstva sa Srbijom i na tome smo mu zahvalni. Zahvalni smo Mađarskoj i Orbanu na takvoj politici i sigurni smo da i ovaj orden će biti samo jedan beočug u lancu našeg prijateljsva i svega što moramo i možemo da uradimo u budućnosti", rekao je Vučić.

Delegacija Mađarske, koju predvodi Viktor Orban, doputovala je jutros u Beograd, a na aerodromu Nikola Tesla dočekao ih je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Premijer Orban dolazi u posetu Srbiji nedugo nakon što je predstavio svoj predlog reforme EU u sedam tačaka, koji sadrži i to da bi Srbija trebalo odmah da bude primljena u članstvo.

Inače, Vučić i Orban su se od maja do avgusta prošle godine sastali osam puta.

Komentari (0)

Srbija