Politika

Osumnjičeni za ubistvo žene u Pirotu već kažnjen za proganjanje, ombudsman pokrenuo kontrolu

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2023

-

16:57

Osumnjičeni za ubistvo žene u Pirotu već kažnjen za proganjanje, ombudsman pokrenuo kontrolu
Ubistvo u Pirotu - Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

veličina teksta

Aa Aa

Osnovni sud u Pirotu saopštio je da se protiv M.M. pre nego što je ubio S.M. u centru Pirota, vodio krivični postupak za krivično delo proganjanje i da su u vreme ubistva bile na snazi hitne mere zabrane prilaženja i komuniciranja prema osumnjičenom, a koje su mu određene odlukom ovog suda.

Osnovni sud ukazuje da nije imao informacije da li je okrivljeni prekršio te hitne mere s obzirom na to da mu to nadležna polciijska stanica nije prijavila, kako bi ovaj sud mogao da mu mere zameni pritvorom. 

Protiv osumnjičenog su vođena dva krivična postupka zbog proganjanja ubijene žene.

Prvi je okončan u julu prošle godine, pošto je sud prihatio sporazum o priznanju krivice između okrivljenog i Osnovnog javnog tužilaštva u Pirotu i osudio ga na novčanu kaznu od 100.000 dinara. 

Drugi optužni predlog sudu je stigao 24. februara takođe protiv M.M. za krivično delo proganjanje S.M, a glavni pretres je bio zakazan za 17. mart.

"Osnovni sud u Pirotu je preduzimao sve mere i radnje iz svoje nadležnosti, ali i pored svih preduzetih mera jučerašni tragični događaj u centru Pirota nije mogao da se spreči", navode u saopštenju.

Takođe sud je izrazio saučešće porodici ubijene.

Sud je poručio građanima Pirota da imaju poverenje u državne organe, a pre svega u instituciju pravosuđa, kao i da treba da prijave svaki vid nasilja nadležnom tužilaštvu ili policiji, a sud je do sada uvek blagovremeno, prioritetno i hitno postupao po prijavama nadležnih institucija u predmetima sa elementima nasilja i pružao adekvatnu zaštitu žrtvama nasilja.

Ombudsman pokrenuo kontrolu PU Pirot i Centra za socijalni rad zbog ubistva žene

Zaštitnik građana saopštio je danas da je po sopstvenoj inicijativi, nakon saznanja iz medija da je na gradskom trgu u Pirotu muškarac iz pištolja ubio bivšu emotivnu partnerku, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova - Policijska uprava Pirot i Centra za socijalni rad u tom gradu.

Kako se navodi u saopštenju, zaštitnik građana od pirotske policije traži da ga u roku od 15 dana obavesti o svim okolnostima ovog slučaja, posebno da li je ranije bilo prijava nasilja od strane izvršioca prema žrtvi, koje je mere policija preduzimala, u saradnji sa drugim nadležnim organima kako bi se zaštitila žrtva nasilja u partnerskim odnosima i sankcionisao izvršilac, kao i da li je izvršilac imao oružje u legalnom posedu.

Od Centra za socijalni rad Pirot zaštitnik građana traži da mu u istom vremenskom roku dostavi podatke o ovom slučaju, uključujući informaciju da li su izvršilac i žrtva bili na evidenciji centra, da li je ranije bilo prijava nasilja u partnerskim odnosima, i ukoliko je to slučaj, koje mere je Centar preduzimao u saradnji sa drugim nadležnim organima kako bi se pružila podrška žrtvi nasilja u partnerskim odnosima, da bi se ona zaštitila, sankcionisao izvršilac i uticalo na njega da više ne vrši nasilje, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, M.M. je juče ujutru u centru grada jednim hicem iz pištolja usmrtio svoju bivšu suprugu, nakon čega je uhapšen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija