Politika

Predstoje dani intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine: Mesec odluke ili još jedan mart sa statusom kvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2023

-

21:52

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Miroslav Lajčak u narednim danima posetiće Beograd i Prištinu. U drugoj polovini marta sastaće se i Evropski savet na kome će biti reči o napretku u dijalogu, a šatl diplomatija usmerena na pripremu novog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, ali i na uobličavanje evropskog predloga za Kosovo biće intezivna sve do kraja marta. O tome da li će ovaj mart biti mesec odluke za Srbiju za Euronews centar govorili su koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković, urednik Pištaljke Vladimir Radomirović i pravnik Milan Parivodić.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković kaže da ovaj mart ne vidi kao mnogo dramatičan, jer sve što očekuje Srbiju je ono na šta se obavezala kada je odlučila da uđe u proces evropskih integracija.

Da ovaj mart nije presudan za Srbiju stav je i urednika Pištaljke Vladimira Radomirovića.

"Imamo situaciju da Briselski sporazum nije primenjen, ne postoji ZSO i zašto se sada žuri sa bilo čim, kad 10 godina ZSO nije napravljena. Ja se samo bojim tih rokova koji se postavljaju i te brzine", kaže Radomirović.

Sa druge strane Milan Parivodić ističe da mu se čini da ovaj mart nosi potencijal oslobađanja kapaciteta Srbije i da može da bude jedan novi početak brže integracije Srbije u EU.

"Ideja da će nama biti bolje protokom vremena, to su neozbiljne priče. Sporazum koji je na stolu i koji treba da se precizira kroz anekse je priznanje stvarnosti onakve kava jeste", navodi on.

Emisiju u celosti možete pogledati u videu na početku teksta.

 

Komentari (0)

Srbija