Politika

Brnabić: SNS će nastaviti da se bori za sve bolji položaj žena u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2023

-

20:13

Brnabić: SNS će nastaviti da se bori za sve bolji položaj žena u Srbiji
Brnabić: SNS će nastaviti da se bori za sve bolji položaj žena u Srbiji - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Poverenica Gradskog odbora Srpske napredne stranke Beograda Ana Brnabić, čestitala je danas Međunarodni dan žena i izjavila da će SNS nastaviti da se bori za sve bolji položaj žena u Srbiji.

"Mi smo stranka koja priča o rezultatima i diči se rezultatima. Usvojili smo novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je jedan od najboljih i najmodernijih u Evropi. Usvojili smo Strategiju za rodnu ravnopravnost, akcioni plan kojim implementiramo u potpunosti tu strategiju", rekla je Brnabić na tribini "Uz vas smo jače", koju je povodom 8. marta organizovao Gradski odbor Beograd SNS-a.

Navela je da je usvojena i Strategija za sprečavanje i borbu protiv rodno senzitivnog ili rodno zasnovanog nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"U ovom trenutku radimo na akcionom planu, na tome radi međuresorna radna grupa i učinićemo sve da suzbijemo nasilje prema ženama. Takođe, osnovali smo međuresorno koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost", istakla je Brnabić.

Ona je dodala da je, prema njenom mišljenju, najvažnije  imenovanje velikog broja žena na odgovornim funkcijama.

"To pokazuje koliko SNS na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem veruje u žene Srbije, koliko veruje u njihovu posvećenost, odgovornost, zato što danas imamo predsednicu Vlade, kao čelnu osobu na čelu izvršne vlasti", naglasila je Brnabić.

Istakla je da je do skora čelnu poziciju u Narodnoj skupštini držala žena. 

"Ali takođe imamo devet žena u Vladi Srbije koje vode neka od najvažnijih resora - pravdu, evropske integracije, zdravstvo, poljoprivredu, kulturu, energetiku, zaštitu životne sredine, populacionu politiku i mnoge druge resore", navela je Brnabić.

Kako je ocenila, "ono što pokazuje koliko SNS veruje u žene je politika na lokalnom nivou". 

"Veliki broj žena je zahvaljujući SNS i našem poverenju u žene postavljeno da vodi lokalne samouprave. Neki od najvećih gradova u Srbiji po prvi put u istoriji vode žene. Kao što su Niš, Užice ili Kruševac", rekla je Brnabić.

Ističe da u Rasinskom upravnom okrugu postoji šest lokalnih samouprava, a da je od tih samouprava, samo u Aleksandrovcu na čelu muškarac.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Sve ostalne lokalne samouprave u Rasinskom okrugu vode žene. Žene iz Srpske napredne stranke. Toliko verujemo u žene Srbije i nastavićmo svakodnevno da radimo na tome da poboljšavamo njihov status u Republici Srbiji. Njihov položaj i da im damo da sa njima zajedno delimo odgovornost za to kako se u Srbiji živi", zaključila je Brnabić.

Potpredsednica Glavnog odbora SNS Nevena Đurić, rekla je da je na ženama veliki teret i pritisak kako bi bile uspešne u svim sferama života. 

"S jedne strane da ispunimo sve ono što se od nas očekuje, kod kuće, a sa druge strane sve ono što se od nas očekuje na poslu. Ali mislim da smo pokazale da možemo i jedno i drugo i te kako dobro da radimo i da budemo u tome uspešni", navela je Đurić.

Dodala je da su danas žene prisutnije u političkom životu i da se to posebno dobro vidi u Narodnoj skupštini Srbije.

"To je i zakonski regulisano. Trećinu poslanika u parlamentu danas čine žene. Mi, kao Srpska napredna stranka, smo predložili veliki broj žena i na ministarskim pozicijama. I tu se zapravo vidi kako se mi delima borimo za sve ono što govorimo", navela je Đurić.

Istakla je da se žene u Srbiji danas nalaze na najvažnijim pozicijama.

"Ja sam sigurna da je ta promena načinjena dolaskom SNS-a. Ja sam sigurna da će nas biti još više. Bićemo se još snažnije, još jedinstvenije, još složnije u nastojanju da ostvarimo sve ono što želimo i što smo zamislile, a sigurna sam da kao žene to možemo", zaključila je Đurić.

 

Komentari (0)

Srbija