Politika

Brnabić: Vodimo najbolju politiku za našu zemlju, Srbija mora da se tretira kao specifičan slučaj

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2023

-

15:27

Brnabić: Vodimo najbolju politiku za našu zemlju, Srbija mora da se tretira kao specifičan slučaj
Brnabić: Vodimo najbolju politiku za našu zemlju, Srbija mora da se tretira kao specifičan slučaj - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na 30. jubilarnom Kopaonik biznis forumu da je politika koju Srbija vodi u ovom trenutku najbolja za našu zemlju, ali i najteža.

"Politiku koju vodimo branimo argumentima, međunarodnim pravom, Poveljom UN, međunarodnim poretkom, stvarima koje su nam se desile, agresijom na SRJ, pokušajem otimanja dela naše teritorije", rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade je naglasila da Srbija mora da se tretira kao specifičan slučaj.

"Koliko god neki sumnjali da ćemo održati krus mi ga održavamo argumentima koje imamo, koliko ćemo ga održavati nisam sigurna ali svaki dan je važan", naglasila je Brnabić i dodala da je strateški pravac Srbije poznat i to je EU i EU integracije.

"Proširenje ili ne, to je Hamletovsko pitanje, u EU nažalost ta dilema ne postoji, jer većina članica nije za proširenje. Bez obzira na to da li potpuno poštujete i pratite zajedničku spoljnu potiku EU ili ne, bez obzira na reformu u oblasti prava, mislim da je u ovom trenutku za njih odgovor ne, ali da li to treba da promeni našu poltiku prema EU i putu ka EU - apsolutno ne", rekla je Brnabić i ponovila da taj stav dela članica apsolutno ne treba da utiče na politiku koju Srbija vodi.

Naglasila je da su sve reforme koje Srbija vodi na putu ka EU u interesu države, naše privrede i naših građana.

"Srbija ne treba da bude trava kada se tuku slonovi"

Ona je istakla da je interes Srbije da u odnosima velikih sila "ne budemo trava kada se tuku slonovi" i da se našoj zemlji spočitavaju kineske investicije, iako su one veće u Zapadnoj Evropi nego u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

"Kada se slonovi tuku, da ne budemo trava, a upravo smo u toj poziciji, i istorijski i danas", rekla je Brnabić na molbu da prokomentariše zaoštravanje odnosa između SAD i Kine.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

Premijerka je rekla da sprska privreda ima dobru pozicioniranost kada je reč o strukturi investicija, s ozbirom na to da je Nemačka naš najvažniji ekonomski  partner i da nemačke kompanije ovde zapošljavaju najveći broj ljudi, dok je u sektoru usluga, zbog IT sektora, najveće saradnja sa SAD, druga je Velika Britanija, treća Švajcarska...

Sa druge strane, najveći srpski izvoznici su kineske kompanije, što sve pokazuje da naša zemlja po pitanju investicija ima diversifikovan rizik.

"Mi ćemo se truditi da budemo otvoreni za čitav svet i da imamo sve više investicija i partnere iz celog sveta - to je najodgovornija politika, ali i najteža", istakla je Brnabićeva.

Kaže da sada postoji politička dilema i da se vrši pritisak na Srbiju po pitanju uvođenja 5G mreže, da li da se Huaveji tretira kao pouzdan partner.

"Ako pogledamo Švajcarsku, ta zemlja je potpisala strateško patrnerstvo sa Huaveijem za čitav sistem digitalizacije u Švajcarskoj. Nefer je da se mi toga odreknemo zbog geopolitike", rekla je premijerka.

Navela je da su kod nas u toku pripreme za uvođenje 5G mreže i da i evropske kompanije u Srbiji posluju sa Huaveijem.

"Tako da bismo onda morali da uvedemo restrikcije ne za kineske, već evropske kompanije", dodala je Brnabić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

Premijerka je dodala da je jedan od prioriteta vlade nova energetska politka, bez koje nema novog rasta i razvoja, i da će se na tom polju, bez obzira na zaostatak u odnosu na druge zemlje, stvari dešavati mnogo brže nego što očekujemo. Brnabić je na 30. Kopaonik biznisu forumu, na panelu "U razgovoru sa premijerkom", koji je vodio član predsedništva Saveza ekonomsita Srbije Dragan Đuričin, kazala da je taj zaostatak rezutlat toga što su godinama druge teme, kao što su plate, penzije, nezaposlenost, bile prioritet.

"Kada smo počeli 2014. godine da govorimo o obnovljivim izvorima energije, svi su govori to je skupo, imamo naš ugalj i energetsku stabilnost, i niko nije video ni 10 godina ispred nas, rekla je premijerka. Ubrazavamo stvari na tom polju", rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je Srbija usvojila 2021. Zakon o obnovljivim izvorima energije, a da se u narednih nedelja ide sa izmenama i dopunama u Skupštinu i raspisuje aukcija za dodatnih 400 megavata iz vetra. Pregovara se sa jednom velikom američkom kompanijom, kao i o 1.000 megavata iz solara.

"Taj projekat je zanimljiv, jer će to biti prvi projekat sa samobalansiranjem, sa baterijama i moći ćemo da testiramo kod nas kako je moguce sa velikim baterijama da obezbedimo sigurniji elektroenergetski sistem, ali i dva velika projekta od kojih zavisi čitava naša energetska tranzicija - to su dve velike revezibilne Bistrica o Đedap III", rekla je ona.

Brnabić je navela da je to investicija od preko dve milijarde evra. Portfolijo koji imamo u ovom trenutku je nekih 12 milijardi evra investicija, rekla je Brnabić i naglasila da će sve ići mnogo brže nego što mislimo. Dodala je da poenta nije samo zaštita životne sredine, iako je to najvažnije, već da pokažemo da smo odgovorna zemlja, a takođe to je deo čitave transformacije društva i ekonomije. 

"Država uspela da pobedi prethodnu krizu napornim radom i da poveća zaposlenost"

Brnabić je izjavila da je situacija u svetu sve kompleksnija, ali da je država pokazala da ume da se izbori sa krizama, kao i da iza toga stoji težak i naporan rad da se podrže priveda i građani. Brnabić je čestitala 30. rođendan KBF i istakla da je izuzetno važno što u tom forumu učestvuju i predstavnici vlasti i da je to još važnije ove godine nego ranije.

"Hvala vam na tome, ne samo zbog konstruktivnih predloga i kritika, već zato što ste napravili značajan brend i na najbolji način pozicionirate Srbiju. Vladi i jeste mesto ovde", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je KBF postao ne samo biznis već i gepolitički centar u ovom delu Evrope u ovo vreme. Na pitanje kako je Srbija, ipak, uspela da ostvari dobre rezultate u uslovima krize i u čemu je magična formula, Brnabićeva je rekla da iza svega stoji težak i naporan rad.

"Situacija postaje sve kompleksnija, ali pokazali smo da umemo da se nosimo sa krizama. Nema posebne tajne i mudrosti, iza svega toga stoji težak i naporan rad, da se pruži podrška privredi i građanima i da osmišljavate mere, kako bi se održala zaposlenost", rekla je ona.

Premijerka je rekla da je Srbija tokom pandemije kovida bila jedna od 10 zemalja u kojoj nije smanjena zaposlenost i istakla da se u našoj zemlji čak i povećala.

Komentari (0)

Srbija