Politika

Desnica nema podršku ostatka opozicije za novu sednicu Skupštine o Kosovu: "Videli smo u šta se prethodna pretvorila"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Stefan Goranović

09/03/2023

-

15:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Deo opozicije predlaže da Skupština Srbije ponovo raspravlja o Kosovu, s fokusom na evropski plan. Međutim, do sada, iza ideje Dveri, Zavetnika, Novog DSS-a i Poksa, stala je samo Narodna stranka Vuka Jeremića. Podrška ostatka opozicije, kao i vlasti je izostala. 

Skupština Srbije pre nešto više od mesec dana raspravljala je o Kosovu. I dok iz vlasti stižu poruke da sada nema razloga da se to ponovi, za desno orijentisanu opoziciju razlog je očigledan:

"Desilo se da je predsednik Republike, van svojih ustavnih ovlašćenja, van ovlašćenja Narodne skupštine i bez bilo kakve pregovarčke platforme o KiM, usvojene ovde, u novom sazivu Narodne skupštine, prihvatio francusko-nemački sporazum o priznanju lažne države Kosovo 27. februara u Briselu", rekao je lider Dveri Boško Obradović.

Obradović kaže da je cilj da se dogovori pregovarački okvir koji bi odredio ovoj i svakoj drugoj vlasti u Srbiji dokle sme da ide u pregovorima.

"Mi nemamo nikakvu pregovaračku platformu na osnovu koje se pregovara, mi nemamo crvene linije koje su stavljene na papir i usvojene i ostavljen je jedan slobodan prostor Aleksandru Vučiću da pregovara i trugje Kosovom i Metohijom kako on to želi i da radi šta hoće", ističe Obradović.

Zahtev za vanredno zasedanje odbio je, pored vlasti, i deo opozicije - poslaničke grupe Ujedinjenih oko SSP, Demokratske stranke, zeleno-levog kluba i Moramo kao i deo samostalnih poslanika, saopštile su ranije Dveri, a Boško Obradović je zbog toga izrazio čuđenje. 

Za Demokratsku stranku, sporne su stranke koje su inicijativu pokrenule, kao i učešće u inicijativi koja je, kako za Euronews Srbija kaže poslanica Dragana Rakić, unapred osuđena na neuspeh, jer je nemoguće skupiti dovoljan broj potpisa. Po zakonu, neophodna je podrška trećine od ukupnog broja poslanika.

"I treća stvar koja nam je sporna su sami dometi i učinak takve jedne sednice o Kosovu. Videli smo iz prethodne dve sednice, na kojima je prisustvovao Aleksandar Vučić, u šta se to pretvorilo. Problem je što opozicija ima vrlo ograničeno vreme za debatu i diskusiju, a Aleksandar Vučić ima neograničeno vreme i on to pretvori u jedan rijaliti, to mu bude platforma za vređanje poslanika i svih onih koji ne misle kao on", navodi Dragana Rakić.

Iz zeleno-levog kluba podsećaju da je počelo redovno prolećno zasedanje, i da oni smatraju da treba da se dešavaju redovne sednice, umesto stalnih vanrednih. Kada je reč o zahtevu Dveri i njihovih partnera, Biljana Đorđević kaže da nisu dobili obrazloženje.

"Mi, zapravo, bez nekog jasnog obrazloženja od inicijatora, kako šta je ono što mi predlažemo, nismo mogli da blanko tako nešto podržimo, a i čini nam se da bi se to pretvorilo u još jedan cirkus, a imali smo prilike da, nažalost, vidimo takva dva. Što ne znači da ovo nije tema koja zaslužuje da se o njoj raspravlja, ali u nekakvoj, ja bih rekla, normalnijoj proceduri", rekla je ona.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je u izjavi za Pink kritikovao opoziciju koja stoji iza predloga o novoj sednici o Kosovu, tvrdeći da time samo žele pozorište za sebe. Orlić je naveo da zahtev za sednicu nije poslat i da nije mogao da bude prikupljen dovoljan broj potpisa.

Predsednik SPS Ivica Dačić je govoreći na ovu temu rekao da ništa nije potpisano da bi Skupština ponovo raspravljala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija