Politika

Evroparlamentarci u Beogradu: Nastavlja se međustranački dijalog uz posrednike, dve teme u fokusu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2021

-

06:54

Evroparlamentarci u Beogradu: Nastavlja se međustranački dijalog uz posrednike, dve teme u fokusu
Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn - Copyright Tanjug/Tara Radovanović, profimedia, AP/Hektor Pustina, EPA/MATHIEU CUGNOT

veličina teksta

Aa Aa

Četiri meseca od zvaničnog početka druge faze međustranačkog dijaloga, nakon odobrenja predsednika Evropskog parlamenta, u Srbiju stižu evroparlamentarci koji bi trebalo da posreduju u dijalogu.

Sastanci u okviru dijaloga biće održani 9. i 10. jula u Palati Srbija, a prema do sada poznatim informacijama tema razgovora biće mediji, ali i opšta očekivanja od procesa unapređenja izbornih uslova u Srbiji.

Kako piše Juropijen vestern Balkans (European Western Balkans), a prenosi Fonet, sastanak će biti otvoren raspravom o očekivanjima od međustranačkog dijaloga, zatim će se govoriti o medijima sa posebnim naglaskom na javni servis, a za za subotu je predviđena rasprava o daljim koracima i zajednička konferencija za novinare evropskih posrednika i predsednika Narodne skupštine.

Posrednici EP u međustranačkom dijalogu u Srbiji, Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, do sada su, zbog restrikcija putovanja izazvanih pandemojom, držali samo onlajn konsultacije sa političkim strankama i drugim zainteresovanima za dijalog.

Glavni cilj pregovora je popravljanje izbornih uslova u Srbiji, a predviđene su četiri teme razgovora: mediji, izborna regulativa, izborni dan i finansiranje izborne kampanje.

Poslanik EP Vladimir Bilčik kaže da je zadovaljan predanošću koju su svi sagovornici do sada pokazali prema dijalogu i dodaje da takvu posvećenost očekuje i na terenu.

”Mi smo tu da pošteno posredujemo i stvorimo prostor za bolje poverenje i sposobnost svih političkih činilaca da se međusobno čuju”, rekao je Bilčik.

On je dodao da očekuje da se stvori prostor u kome će različiti politički činioci u Srbiji, sa različitim političkim stavovima, moći da rade zajedno na osnovnim pitanjima koja se odnose na poboljšanje uslova za političko takmičenje pred predstojeće izbore u Srbiji.

Pokretanje međustranačkog dijaloga 

Kako je došlo da pokretanja međustranačkog dijaloga u Srbiji? Sve je počelo 30. jula 2019. godine kada su se na Fakultetu sastali predstavnici partija i vlasti i opozicije, kao i stručnjaci. Tokom tog leta održano je nekoliko sastanaka, a 26. avgusta stigao je i predlog Evropske unije da bude posrednik u dijalogu nakon što su partije okupljene oko Saveza za Srbiju odčučile da u postojećem formatu dijaloga ne učestvuju.

EU se i zvanično uključila u pregovore u oktobru.

Nakon polemika o izbornom cenzusu, koji je spušten na tri odsto i datumu održavanja parlamentarnih izbora, Savez za Srbiju je u februaru 2020. najavio bojkot izbora na svim nivoima.

Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

Predsednik Srbije je 4. marta 2020. raspisao parlamentarne izbore za 26. april, a nakon što je 15. marta proglašeno vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa, obustavljen je izborni proces, kao i sve ostale aktivnosti.

Posle parlamentarnih izbora, koje je bojkotovao deo opozicije i izbora nove vlade, u novembru 2020. stigao je predlog iz EU da se međustranački dijalog nastavi.

Tako je "druga faza" zvanično počela 1. marta ove godine, kada je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao sa evroparlamentarcima putem video linka.

On je tada pozvao sve stranke i parlamentarne i nepralamentarne da učestvuju u dijalogu i pošalju svoje platforme.

Pregovori na dva fronta

Međutim, pregovori se od početka vode na dva "fronta".

Jedna grupa političkih stranaka vodi pregovore sa predstavnicima vlasti, ali bez prisustva predstavnika Evropskog parlamenta. Drugi deo partija pregovara uz prosredstvo evroparlamentaraca.

  • Pregovore sa vlasti bez posredstva evroparlamentaraca vode: Dveri, Srpska radikalna stranka, Srpska stranka Zavetnici, Liberalno demokratska partija, Dosta je bilo, Demokratska stranka Srbije, Pokret obnove kraljevine Srbije, Zdrava Srbija
  • U pregovorima uz posredstvo evroparlamentaraca učestvuju: Dveri (koje učestvuju u pregovorima na oba koloseka), Liga socijaldemokrata Vojvodine, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Zajedno za Srbiju, Pokret za preokret, Stranka moderne Srbije, Socijaldemokratska stranka, Nova stranka, Demokrate Srbije.

Predstavnici Evropskog parlamenta održavali su u proteklom periodu onlajn sastanke sa predstavnicima partija koje žele njihovo posredstvo u dijalogu.

Ukupno je održano 15 razgovora, od kojih osam sa predstanicima poslaničkih grupa parlamentarnih stranaka i sedam sa strankama koje nisu u parlamentu.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Nakon razgovora koji slede u naredna dva dana, nastavak se očekuje u septembru.

Kada je reč o dijalogu koji se vodi bez evropskih posrednika, u Skupštini Srbije juče je održan još jedan sastanak Radne grupe, a pored dosadašnjih učesnika iz vlasti i opozicije prisutni su bili i predstavnici nacionalnih manjina.

Prvi sastanak u okviru ovog dela dijaloga održan je, inače 28. aprila, bez predstavnka Evropskog parlamenta, ali uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Srpsku naprednu stranku u dijalogu predstavlja Aleksandar Martinović, Socijalističku partiju Srbije Đorđe Milićević i Žarko Obradović dok Pokret socijalista predstavlja Aleksandar Vulin.

Tanjug/Rade Prelić

 

Tada su sastanku prisustvovali predstavnici partija na vlasti, Pokreta ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvene Srbije (JS) Srpskog patriotskog saveza (SPAS), Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Od stranaka iz opozicije, prvom sastanku prisustvovali su lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, lider Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović, predsednica Srpskog pokreta  Zavetnici Milica Stamenković, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj, predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović i predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije Žika Gojković.

Do sada je na ovom koloseku dijaloga održano pet sastanka, a razgovaralo se o poziciji u medijima, funkcionerskoj kampanji, podizanju cenzusa...

Takođe, Vučić je 21. juna predstavio i izveštaj o Kosovu i Metohiji.

Šta su rekli učesnici dijaloga?

Boško Obradović, lider Srpskog pokreta Dveri, koji se izdvaja po tome što učestvuje na oba "fronta" dijaloga, izjavio da pokret zbog toga ima "ekskluzivnu poziciju". Obradović je za Euronews Srbija potvrdio da su posvećini dijalogu o izbornim uslovima na oba koloseka, i da je to ispred planova za predstojeće izbore.

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da ta stranka očekuje ubrzanje pregovora vlasti i opozicije uz posredovanje EU, kako bi bilo dovoljno vremena za primenu dogovorenog.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac od razgovora vlasti i opozicije sa evropskim parlamentarcima očekuje da se "stvari najzad pomere u pravom pravcu".

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj ocenio je da je atmosfera u međustranačkom dijalogu bez posredovanja stranaca „korektna“, ali i dodao da ne veruje da će vlast ispuniti eventualni dogovor s opozicijom po pitanju unapređenja izbornih uslova.

Sa druge strane, potpredsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić je rekao da su predlozi opozicije o izbornim uslovima "opšta mesta" i pozvao ih da predlože konkretne stvari i da bi on prihvatio konkretne koje bi opozicija stavila na sto.

Komentari (0)

Srbija