Politika

Krkobabić: Uspostaviti partnerstvo između ruralnog i urbanog dela Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2023

-

20:48

Krkobabić: Uspostaviti partnerstvo između ruralnog i urbanog dela Srbije
Zadruge grade bolji svet - Copyright MBS/Amir Hамzаgić

veličina teksta

Aa Aa

Na konferenciji "Budućnost je u zadrugarstvu" Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić je rekao danas da je cilj njegovog ministarsrtva uspostavljanje partnerstva između ruralnog i urbanog dela Srbije. 

Ministar je objasnio da pojam zadrugarstva ne može da se svede na zemljoradničko zadrugarstvo, već da on obuhvata i druge oblasti. 

"Pojam zadrugarstva je jako širok. Gledamo ga kroz lepezu svih onih zadružnih aktivnosti vezanih za proizvodno zadrugarstvo, uslužno zadrugarstvo, zadrugarstvo za oblasti energetike, socijalne i zdravstvene zaštite, oblasti turizma i zaštite životne sredine", naveo je Krkobabić. 

Predsednik Međunarodnog zadružnog saveza Ariel Enrike Guarko rekao je da njegova organizacija ima 314 članica u 100 zemalja i da oni ulažu napor da spoje njihove raznolikosti u cilju zajedničkog rada. 

MBS/Amir Hамzаgić

 

"Svestan sam potencijala koji ovde imaju zadruge prilikom upravljanja u poljoprivredi i stočarstvu, što je za nas veoma važno jer na taj način možemo da računamo na vas kao na zemlju koja ima iskustva u ovom polju i samim tim potencijala da se razvija u budućnosti", naveo je Guarko. 

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović objasnio je da zadruge u Srbiji imaju dugu tradiciju i da je u Bačkom Petrovcu, koji u to vreme nije pripadao Srbiji, osnovana prva zadruga, dve godine nakon zadruge u Ročdelu koja je prva u svetu. 

"Na teritoriji tadašnje Srbije prve zadruge su nastale na području Smedereva, Vranovo i Azanja. Azanja je prva osnovana a Vranovo se prvo registrovalo. Možemo da se pohvalimo da zadruga Azanja danas postoji posle 129 godina i dalje ima isti matični broj, nije ga menjala i uvek je bila zemljoradnička zadruga", rekao je Mihailović. 

Predsednica Zadružnog saveza Vovodine Jelena Nestorov Bizonj rekla je da u Srbiji postoji problem prilikom upisa zadružne svojine na ime zadruga i dodala da se nada da spore administrativne procedure neće kočiti razvijenost zadružnog pokreta.

"Ovo je jedno pravo koje je zakon dao zadrugama, gde su zadruge zahteve podnele po donošenju zakona, a još uvek imamo problem zadruga koje nemaju upisanu svojinu na svoje ime", objasnila je Nestorov Bizonj. 

Ona je rekla da je sledeći problem u zadrugarstvu nepostojanje finansijskih sredstava za angažovanje stručnjaka i navela da bi poreske olakšice i niže kamatne stope dovele zadrugare u bolju poziciju. 

"Zadruge se susreću sa različitim problemima prilikom zapošljavanja, od toga da nemaju dovoljno finansijskih sredstava za zapošljavanje do toga da nema stručnjaka u njihovim sredinama, kao i da postoji sve izraženiji problem sa sezonskom radnom snagom", istakla je Nestorov Bizonj. 

Komentari (0)

Srbija