Politika

Grčki ministar spoljnih poslova sa Osmani i Kurtijem o dijalogu Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/03/2023

-

15:48

Grčki ministar spoljnih poslova sa Osmani i Kurtijem o dijalogu Beograda i Prištine
Aljbin Kurti i Nikos Dendijas - Copyright kryeministri.rks-gov.net

veličina teksta

Aa Aa

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias se danas u Prištini sastao sa predsednicom i premijerom prištinskih instutucija, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, kao i sa ministarkom spoljnih poslova, Donikom Gervalom Švarc.

"Sa grčkim ministrom sam razgovarala o situaciji u regionu, kao i o jačanju odnosa između dve zemlje", napisala je na svom Fejsbuk profilu posle sastanka, Vjosa Osmani, dodavši da je jedna od tema bio i dijalog između Srbije i Kosova koji će kosovski pregovarači voditi, kako tvrdi, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

“U procesu dijaloga sa Srbijom, plan implementacije sporazuma mora biti u skladu sa Ustavom Republike, što će doprineti dugoročnom miru i stabilnosti u regionu”, napisala je Osmani.

Nakon radnog ručka, na svom tviter nalogu, ministar Dendias je napisao da je sa premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem razgovarao o integraciji zemalja Zapadnog bakana u Evropsku uniju, ka o i da su razmenili mišljenja o toku dijaloga između Beograda i Prištine.

U saopštenju iz kabineta kosovskog premijera ističu da je Aljbin Kurti razgovarao sa grčkim ministrom o unapređenju odnosa “između dve zemlje”, zahvalivši mu se na podršci Grčke u procesu odobrenja vizne liberalizacie za građane Kosova. Takođe, kako piše u saopštenju, jedna od tema je bio i dijalog sa Srbijom.

“Bilo je reči o najnovijim dešavanjima u zemlji i regionu, o procesu normalizacije odnosa sa Srbijom i o evropskom predlogu Osnovnog sporazuma. Premijer Kurti je ovom prilikom obavestio ministra Dendiasa o sastanku 27. februara u Briselu i očekivanjima Kosova od sastanka 18. marta u Ohridu, u Severnoj Makedoniji”, kaže se u vladinom saopštenju.

Grčka je inače jedna od pet zemalja Evropske unije i četiri članice NATO-a koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Komentari (0)

Srbija