Politika

Srpska lista: OEBS bi trebalo da se ogradi od postupka predsedavajuće An Linde

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2021

-

08:10

Srpska lista: OEBS bi trebalo da se ogradi od postupka predsedavajuće An Linde
Srpska lista: OEBS bi trebalo da se ogradi od postupka predsedavajuće An Linde - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Srpska lista ocenila je da je "skandalozno to što se predsedavajuća OEBS An Linde fotografisala kraj zastave tzv. Kosova i pozvala OEBS da se, kao statusno neutralna misija, što pre ogradi od takvog poteza".

U Srpskoj listi su za Kosovo onlajn rekli da je jučerašnja poseta predsedavajuće OEBS An Linde, koja se slikala kraj kosovske zastave u Prištini skandal od koga se OEBS, kao statusno neutralna misija, i njene članice najhitnije moraju ograditi.

Iz Srpske liste poručuju da je "apsolutno neprihvatljivo" da OEBS na ovaj način krši svoju misiju i nadležnosti, kao i stavove velikog broja svojih članica koje ne priznaju tzv. Kosovo.

 

 

Ocenjuju da se time indirektno staje na stranu Prištine koja, kako napominju, sistemski krši prava srpskog naroda, ignoriše svoje obaveze iz Briselskih sporazuma i "nastoji da zapaljivom retorikom i delovanjem ugrožava mir na ovim prostorima".

Srpska lista smatra da "umesto jasne osude takvo ponašanje albanskih političara, kao i ugroženu bezbednosti Srba na KiM i nemogućnost povratka raseljenih lica, predsedavajuća OEBS je iskorišćena u političke svrhe od strane svojih albanskih domaćina".

"Zato očekujemo i njenu i reakciju OEBS-a", poručuju u Srpskoj listi.

Ministarka spoljnih poslova Švedske, zemlje koja predsedava OEBS-om, An Linde, juče je posetila Kosovo a fotografije koje su izazvale reakciju Srpske liste nastale su tokom susreta s predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Komentari (0)

Srbija