Politika

Vlast i opozicija za Euronews Srbija različito o međustranačkom dijalogu: Ko je kriv i da li se sve vrti u krug

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2021

-

12:51

Vlast i opozicija za Euronews Srbija različito o međustranačkom dijalogu: Ko je kriv i da li se sve vrti u krug
Vlast i opozicija za Euronews Srbija različito o međustranačkom dijalogu: Ko je kriv i da li se sve vrti u krug - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Dijalog između vlasti i opozicije uz posredstvo sadašnjih i bivših poslanika Evropskog prlamenta nastavlja se danas i sutra u Srbiji.

I dok posrednici  Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan poručuju da je od suštinske važnosti za evropski put Srbije da vladajuća većina i opozicija međusobno razgovaraju o najvažnijim političkim pitanjima, ali da je odgovornost za postizanje dogovora na strankama u Srbiji, predstavnici vlasti i opozicije u Srbiji imaju različita očekivanja.

Šapić: Uz posrednike se sve vrti u krug

Aleksandar Šapić, potpredsednik Srpske napredne stranke rekao je za Euronews Srbija da se nada da će tokom dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje evroparlamentaraca doći do konkretnih zaključaka.

"Malo konkretnih zahteva smo čuli. Više ne učestvujem u razgovorima bez stranih posrednika pa ne znam šta se dešava, ali je na prvom sastanku delovalo da će doći do jasnih pomaka, dok ovde gde ima posredika, sve se malo vrti u krug", rekao je Šapić.

Kako kaže, on i nije saglasan sa tim što stranci posreduju u dijalogu, odnosno što neko uopšte mora da posreduje.

"Nisu stranci krivi, već stranke nemaju predlog, šta traže", navodi Šapić.

Euronews TV
On je istakao da kod vlasti postoji volja da se postignu konkretni dogovori, da što više učesnika bude zadovoljno.

"Ja bih dozvolio sve, sve što se ispostavi da je postojalo do 2018. godine, a sad ne postoji. Do 2018. su svi izlazili na izbore", rekao je potpredsednik SNS i dodao da će oni koji ne žele da izađu na izbore uvek naći opravdanje za to.

Šapić je rekao da je u susretu sa predsednikom Demokratske stranke Zoranom Lutovcem rekao da moraju da se daju konkretni predlozi i da bez toga ne može ništa da se postigne.

On je istakao i da ako želimo da budemo demokratsko društvo, moramo konstantno da radimo na dogovorima i izbornim uslovima, i posle izbora.

Grbović: Dugo se čekalo, nemam velika očekivanja

S druge strane, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović za Euronews Srbija kaže da se neopravdano mnogo kasni sa početkom dogovora.

"Nemam luksuz da gajim velika očekivanja od ovog dijaloga, posebno od ove vlasti koja se ne plaši opozicije, nego činjenica koje ćemo predstaviti", kaže da Euronews Srbija Pavle Grbović, .

On je rekao da se neopravdano mnogo kasni sa početkom dogovora i da su dugo odlagani razgovori o ovako važnim pitanjima. Kako kaže, ni Evropski parlament nije pokazao naročitu zainteresovanost u ovom procesu.

Euronews TV

"Postupićemo veoma odgovorno, da sa naše strane napravimo pomake u slobodi medija, da građani mogu da glasaju bez pritiska i zastrašivanja. Nećemo ulaziti u stranačka prepucavanja, već ćemo izaći sa preciznim podacima o stanju u medijima koje je katastrofalno", rekao je Grbović za Euronews Srbija.

Kako je naveo, ne očekuju se nikakvi "ustupci vlasti" već poštovanje slova zakona.

"Predloženo je nekoliko modaliteta rešenja, razdvojenost opozicije se sada pokazala i dobro, jer imamo alternativne predloge za rešavanje krize", naveo je Grbović uoči početka dijaloga uz posredstvo evroparlamentaraca.

Evroparlamentarci u zajedničkom autorskom tekstu istakli da bi razgovori trebalo da pomognu reformske procese u Srbiji, da ne donose gotova rešenja već da pomažu da se stvori prostor za to, a da je političko vlasništvo i odgovornost za ishod dijaloga na plećima političkih snaga u Srbiji.

"Ako je neko imao sumnje u posvećenost EP evropskoj budućnosti Srbije, nemojte više sumnjati", poručili su u autorskom tekstu Blicu Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan.

Kako kažu, međustranački dijalog je "platforma političkim akterima da se angažuju pod jednakim uslovima bez obzira na to koliko su mali ili veliki".

Mediji i predstavljanje stranaka u medijima kao i unapređenje izbornih uslova teme su o kojima će tokom dva dana raspravljati predstavnici vlasti i opozicije.

Komentari (0)

Srbija