Politika

Evroparlamentarci s predstavnicima vlasti i opozicije: Odgovornost za ishod dijaloga na političkim snagama u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

09/07/2021

-

11:06

Evroparlamentarci s predstavnicima vlasti i opozicije: Odgovornost za ishod dijaloga na političkim snagama u Srbiji
Evroparlamentarci s predstavnicima vlasti i opozicije: Odgovornost za ishod dijaloga na političkim snagama u Srbiji - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija Evropskog parlamenta koja posreduje u međustranačkom dijalogu o poboljšanju izbornih uslova počela je u Palati Srbija sastanke s predstavnicima predstavnicima opozicije i vladajuće većine.

Na sastanak u Palatu Srbija stigli su iz redova vladajuće većine Sandra Božić, Vladimir Orlić, Dejan Ðurđević iz SNS, Ðorđe Milićević iz SPS, predstavnici SVM, Jedinstvene Srbije, SDPS.

Iz opozicije prisutni su generalni sekretar Stranke slobode i pravde Ljuban Panić, predsednik DS-a Zoran Lutovac, PSG-a Pavle Grbović, predsednik ZZS-a Nebojša Zelenović, predsednik Nove stranke Ari Movsesijan, a u ime Ne davimo Beograd - Ðorđe Pavićević.

Tanjug/Rade Prelić

 

 


Tu su i lider SDS Boris Tadić, predsednik Dveri Boško Obradović, predsednik Dosta je bilo Saša Radulović, predsednik LSV Nenad Čanak, dok je Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije ranije rekla da danas neće prisustvovati sastanku iz zdravstvenih razloga.

Planirano je da se sastanci u okviru ovog dijaloga održe 9. i 10. jula u Palati Srbija, a za sada je poznato da će, tokom ova dva dana, "na stolu" biti dve velike teme - mediji, sa naglaskom na javni servis, i opšta očekivanja u smislu unapređenja izbornih uslova u Srbiji.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Dijalog se odvija po pravilima četam hausa, odnosno bez obraćanja medijima, a za subotu je predviđena rasprava o daljim koracima i zajednička konferencija za novinare evropskih posrednika i predsednika Narodne skupštine.

Razgovori će se, kako navode mediji, odvijati se u tri sesije. U prvoj će učesnici govoriti o očekivanjima ovog dijaloga, dok će druge dve biti posvećene medijima. Druga sesija će se odnositi na mehanizme koji će osigurati da svi politički akteri budu ravnomerno zastupljeni u medijima, a treća na ravnomernu zastupljenost na javnim servisima. Planirana je i radna večeera u jednom Beogradskom restoranu. U subotu se od devet sati nastavlja razgovor o medijima, a od 11 do 12 sati će se izboditi zaključci.

Pre današnjeg sastanka sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i Knutom Flekenštajnom odvojeno su razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić. 

"Nemojte sumnjati u posvećenost Evropskog parlamenta"

Evroparlamentarci u zajedničkom autorskom tesktu istakli da bi razgovori trebalo da pomognu reformske procese u Srbiji, da ne donose gotova rešenja već da pomažu da se stvori prostor za to, a da je političko vlasništvo i odgovornost za ishod dijaloga na plećima političkih snaga u Srbiji.

"Ako je neko imao sumnje u posvećenost EP evropskoj budućnosti Srbije, nemojte više sumnjati", poručili su u autorskom tekstu "Blicu" Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan.

Kako kažu, međustranački dijalog je "platforma političkim akterima da se angažuju pod jednakim uslovima bez obzira na to koliko su mali ili veliki".

Dodaju i da su izveštaj EK o Srbiji za 2019/2020. godinu i rezolucija EP o Srbiji jasno istakli da je od suštinske važnosti za evropski put Srbije da vladajuća većina i opozicija međusobno razgovaraju o najvažnijim političkim pitanjima.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Do sada su evroparlamentarci, zbog restrikcija putovanja izazvanih pandemijom, držali samo onlajn konsultacije sa političkim strankama i drugim zainteresovanima za dijalog.

Glavni cilj pregovora je popravljanje izbornih uslova u Srbiji, a predviđene su četiri teme razgovora: mediji, izborna regulativa, izborni dan i finansiranje izborne kampanje.

Komentari (0)

Srbija