Politika

Ko će kod Vučića na konsultacije: Nakon sastanka u Ohridu stavovi stranaka pred razgovore sa predsednikom podeljeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/03/2023

-

08:02

Ko će kod Vučića na konsultacije: Nakon sastanka u Ohridu stavovi stranaka pred razgovore sa predsednikom podeljeni
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je u subotu u Ohridu održana poslednja runda dijaloga, na kom je postignut dogovor o Implementacionom aneksu sporazuma o putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će predstavnike političkih stranaka pozvati na konsultacije kako bi ih obavestio o detaljima evropskog plana. I dok se ti pozivi čekaju, stranke već zauzimaju svoje pozicije koje pokazuju da je politička scena u Srbiji jasno podeljena. 

Maratonski sastanak u Ohridu, podsetimo, završen je pošto su dve strane postigle dogovor o 12 tačaka implementacionog aneksa. Vučić je rekao da je zadovoljan zbog toga, a pre svega zato što je u taj plan Zajednica srpskih opština stavljena kao prioritetna obaveza. Napomenuo je da ni u Briselu, ni u Ohridu ništa nije potpisano, a onda i najavio da će razgovarati sa političkim strankama. 

Da li će se tom pozivu odazvati - zavisi koga pitate. Socijalistička partija Srbije išla bi na konsultacije, navode iz stranke. Nasuprot njima stoje partije desnice, koje ne samo da pozivaju na potpuno odbacivanje evropskog plana, već i da aktuelna vlast odustane od ovakvih pregovora pod okriljem Evropske unije.

Kada je reč o takozvanoj proevropskoj opoziciji, situacija zasad nije u potpunosti iskristalisana. Pokret slobodnih građana, na primer, jasan je u tome da evropskom predlogu pruža podršku, "jer u ovom trenutku boljeg predloga neće biti". Međutim, većina tih stranaka i dalje nije iznela jasan stav.

Marković: Kada dođe do poziva, mi ćemo se odazvati

Socijalistička partija Srbije će ići na konsultacije kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa Planom implementacije, jer je u ovim trenucima važno jedinstvo, rekao je za Euronews Ugljesa Markovic, zamenik šefa odbornicke grupe ove stranke.

Euronews

Kako ističe, kada dođe do poziva, SPS će se odazvati i smatra da je to odgovoran pristup u izazovnim vremenima koji su postavljeni pred držvu i narod. 

"Što se tiče samog plana o kom se govori, smatramo da je veoma važno da o njemu razgovaramo, da je veoma važno da ne odustajemo i da ne pokazujemo da smo mi strana koja odbija da pregovara o njemu. Apsolutno podržavamo insistiranje na ZSO koja je definisana još Briselskim sporazumom i smatramo da je to prva stavka koja mora da se realizuje kako bismo uopšte ušli u dalju implementaciju bilo čega", rekao je on.

Ističe da se mora razgovarati pre svega o garantovanju bezbednosti za sprski narod koji živi na KiM, o obezbeđivanju kulturnih i verskih objekata, kao tekovine postojanja našeg naroda na prostoru KiM. Dodaje i da SPS podržava ono što je rekao i predsednik države - "da o formalnom prizanju i članstvu Kosova u UN nema govora".

Međutim, govoreći o mogućim posledicama ukoliko Srbija ne prihvati plan, Marković kaže da bi ih sigurno bilo "ukoliko bismo se neodgovorno ponašali".

"Imate polarizaciju sada, jedni su da se prihvati sve, drugi su da se apsolutno od svega odustane, mislim da je veoma važno da mi budemo za tim pregovaračkim stolom jer ipak mislim da je istina ono što kažu ko nije za stolom o njemu se priča za istim tim stolom, a onda taj nije u prilici da utiče na ishod samih tih pregovora", istakao je on.

Lutovac: Plan neprihvatljiv, pre svega zbog načina na koji se došlo do njega

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je rekao za Euronews Srbija da oni još nisu dobili poziv, ali da je stav DS-a jasan.

"Na takve konsultacije nećemo ići iz nekoliko razloga. Prvi ključni razlog je što bi trebali da idemo tamo da nas predsednik obavesti o nečemu o čemu smo već saznali iz medija i od posrednika u dijalogu. Sa druge strane, ne radi se o tome da narodni poslanici, šefovi poslaničkih grupa treba da idu kod njega, nego upravo obrnuto, da on dođe u skupštinu i da položi račun za ono što je do sada radio po tom pitanju. Dakle, to su principijelni razlozi", rekao je Lutovac.

Euronews

Upitan da li je saglasan sa sadržinom evropskog plana, on je rekao da se DS o tome već izjasnio i da je plan neprihvatljiv pre svega zbog načina na koji se došlo do njega. "Jedini čovek koji je u tome učestvovao jeste predsednik Vučić, koji nije konsultovao nikoga po tom pitanju, a sa druge strane, on nam je sam rekao da ni on, jedini koji je učestvovao iz Srbije, apsolutno se ni o čemu nije pitao što se tiče tog sporazuma, nego ga je dobio po principu uzmi ili ostavi", rekao je on. 

Dodaje da ima problem i sa sadržajem plana u kojem "nedostaju dve ključne stvari": "A to su legitimni interesi države Srbije, svojinski i kulturni i svi drugi. I sa druge strane konsocijativni status srpske zajednice koja živi na Kosovu. Pod tim podrazumevam da Srbi sami odlučuju o ključnim životnim, važnim pitanjima za njihov opstanak tamo, za njihovu bezbednost i da odlučuju o svim najvažnijim stvarima kao što postoji već slučaj u sličnim situacijama u razvijenim zemljama Evrope. ZSO to ne omogućava".

Upitan da li će se DS uključiti u aktivno rešavanje kosovskog problema i na koji način, ističe da su oni predložli ono što smatraju da bi bilo dobro, i to u svim fazama.

"U najranijoj fazi dok je Kosovo i formalno i faktički bilo u granicama Srbije i posle Dejtonskog sporazuma i posle petooktobarskih promena. Uvek smo imali plan. Imamo ga i sada. Ono što mi smatramo jeste da se primeni formula koja je primenjena kada su u pitanju pregovori oko statusa Kosova. U vreme kada sam bio savetnik Zorana Đinđića, kada je on bio premijer, nama je rečeno 'prvo dostignite određene kriterijume, standarde, pa ćete rešavati status', a onda kada je ubijen Đinđić rekli su 'napuštamo tu formulu, sada imamo drugu, najpre ćmo rešiti status pa onda vi izgrađujte kriterijume i vašu demokratiju'. Mi smatramo da to isto može da se primeni na položaj Srbije u odnosu na EU. Drugim rečima, ono što jeste formula koja važi da se prvo ispune kriterijumi pa da se ide u EU, da se u slučaju Srbije primeni, kao u slučaju Bugarske i Rumunije, da se po političkim principima, po političkim kriterijumima Srbija najpre primi u EU a potom će ispunjavati kriterijume", rekao je Lutovac. 

Albahari: U ovom trenutku boljeg predloga neće biti

Pokret slobodnih građana zvaničan poziv na konsultacije nije dobio, kaže za Euronews Srbija narodni poslanik Natan Albahari. On je napomenuo da PSG pruža podršku sporazumu i da bi trebalo da bude prihvaćen jer u "ovom trenutku boljeg predloga neće biti".

Euronews

"Ne treba da budemo srećni zbog toga, to jeste rezultat nažalost loše politike poslednjih 30 godina, ne samo ovih 10 godina vladajuće SNS. Mi nismo uspeli u tom vremenu da prihvatimo realnost koja se dešava u Srbiji i na Kosovu i ovo su sad posledice. Ovo je sad sporazum iza kog su stale kompletna EU i onih pet članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova, stale su SAD, stao je ceo Zapad, stao je ceo politički prostor u kom mi želimo da budemo i gde mi pripadamo, samim tim odbacivanje ovog sporazuma uopšte nije logično ukoliko se mi zalažemo da Srbija bude članica EU, a to mora da bude naš cilj", rekao je on.

Kako kaže, za poziv na konsultacije čuli su iz medija i kaže da je "čudno zašto sad dolazi poziv posle objavljivanja samog implementacionog plana i zašto nije urađeno pre".

"Ja ću vas podsetiti, mi smo pre Ohrida pozvali predsednika na konsultacije u parlamentu sa šefovima poslaničkih grupa u formi kolegijuma, da se sretne, kako bismo dogovorili i videli šta je na stolu pred sam odlazak. Sada pošto smo videli ovaj implementacioni plan, videli smo sporazum, malo je nejasno zašto smo sad pozvani na konsultacije, ako ćemo uopše biti pozvani", rekao je on.

Govoreći o sastanku koji su predstavnici opozicije imali sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, Albahari ističe da je evopski diplomata bio otvoren.

"Mislim da od opozicije, barem ona evropska opozicija koja je deklarisana tako se očekuje da da konstruktivan doprinos ovom sporazumu. Mi možemo da kritikujemo neke delove, mi možemo da kažemo da to nije najidealnije rešenje za Srbiju, i nije, ali u ovim okolnostima plus posledice koje mogu da se dese ako ovaj sporazum ne prihvatimo prosto nemamo previše prostora", rekao je on.

Kostić: Naša alternativa je zamrznuti konflikt

Formalan poziv na konsultacije nije dobio ni Pokret Dveri, ističe za Euronews Srbija narodni poslanik Ivan Kostić. Kako kaže, ni ne očekuje ga.

Euronews

"Ne, formalan poziv nismo dobili tako da isto kao što je bilo i prošli put, predsednik Vučić je o tome pričao javno, a formalno ništa nije poslao poslaničkim grupama tako da apsolutno smatramo da je njegova ideja neprihvatljiva i besmislena. Ne očekujemo da ćemo dobiti, ja mislim da ta njegova izjava više služi za unutrašnju javnost da pokaže kako predsenik ima taj demokratski kapacitet, mi smatramo da je to besmisleno, posle svega što je on uradio i prihvatio u vezi sa ovim francusko-nemačkim predlogom", rekao je on.

Kako ističe, "sramota" je da predstavnici naroda u skupštini ne vide taj dokument i da posle (Žozep) Borelj izlazi u javnost sa tim. 

"Mene samo čudi reakcija Srba sa KiM, tj. predstavnika Srpske liste. Čudi me reakcija poznatih srpskih umetnika, glumaca, naučnih radnika da niko ne govori o tome šta se dešava po pitanju Kosova, da oni tako lako pristaju na amortizaciju kompletne srpske javnosti od strane predsednika i da jednostavno ljudi su danas spremni da se pomire sa tim da će u nekom narednom perodu izgubiti 16 odsto svoje teritorije", rekao je Kostić.

A na pitanje šta je alternativa, Kostić kaže - zamrznuti konflikt.

"Bez ozbira na to što se zamrznuti konflikt koristi u negativnom kontekstu. Zašto bismo mi bili poseban slučaj, zašto bismo pristali na sve to i iz političkih i ekonomskih razloga. Smatramo da je to neprihvatljivo, jedino što je prihvatljivo je da aktuelna vlast odustane od ovakvih pregovora pod okriljem EU, da pregovore vrati u SB UN, da zajednički skupština izađe sa platformom o budućim koracima u vezi sa saradnjom sa evropskom manjinom na KiM da zajednički i država i vlast i opozicija imaju stav po ovom pitanju, a ne da predsednik Vučić sasmostalno vodi tu politku", rekao je Kostić.

Preporuka za vas

Komentari (1)

jednosmeran sporazum

22.03.2023 09:58

Zašto je potrebno da Srbija mora da prihvati predlog ultimatum EU (da je ne okrive da odbia dijalog)? To je akt političkog nametanja Srbiji da implementira "zehteve" i pristane na članstvo Kosova u UN). Šta ako sutra EU po modelu Kosova traži da Srbija odvoji Sandžak, Vojvodinu? Cinično je da se "otimanje teritorije" Briselskim sporazumom naziva normalizacija? Zašto za normalizaciju odnosa nije omogućen "povratak na KiM 250.000 prognanih Srba? Kada su EU parlamentarci uvek upozoravali da su na briselskoj agendi dijaloga na stolu sva otvorena pitanja, čak i ona koja do sada nisu bila? Zašto Srbija nije postavila na agendi dijaloga povratak proteranih Srba i srpske-državne imovine? Da ne dužim, hvala na pažnji!

Srbija