Politika

Borelj: U aneksu jasno napisana obaveza Prištine da odmah napravi ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2023

-

20:27

Borelj: U aneksu jasno napisana obaveza Prištine da odmah napravi ZSO
Borelj: U aneksu jasno napisana obaveza Prištine da odmah napravi ZSO - Copyright Tanjug /AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj izjavio je večeras da je u aneksu sporazuma, dogovorenog u Ohridu, jasno napisano da se Priština obavezuje da odmah napravi Zajednicu srpskih opština.

Posle sastanka šefova diplomatija Evropske unije, Borelj je kazao da je izvestio ministre o dogovoru postignutom u Ohridu, koji je, kaže, "temelj za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova".

"Ovaj dogovor kreira novi status koji znači da u dijalogu više ne moramo da tražimo nadu, koji omogućava da ne budemo više u kriznoj atmosferi, nego da pređemo na primenu dogovora koji je bio prihvaćen 27 februara", rekao je Borelj na konferenciji za novinare.

Naveo je da su zemlje članice EU dale podršku i da sada počinje proces. Borelj je precizirao da je dogovor stupio na snagu kada je on dao izjavu u Ohridu. 

"Nema potpisivanja iz pravnih razloga, ali dve strane su se saglasile da je moja izjava bila prihvatanje sa njihove strane da ispune u celosti obaveze koje proizlaze iz dogovora i aneksa za primenu", istakao je Borelj.

Visoki predstavnik je ponovio da će dogovorene odredbe biti sastavni deo EU puta Beograda i Prištine.

"Za Srbiju preko poglavlja 35 iz pregovaračkog okvira. Za Kosovo preko specijalne grupe za normalizaciju. To će biti konkretan i eksplicitan deo njihovog zalaganja na EU putu. Mi ćemo pažljivo da pratimo primenu ovih dogovora", rekao je Borelj.

Na pitanje novinara da li Srbija ima obavezu da primeni sve, uključujući član 4 koji predviđa Srbija neće kočiti članstvo Prištine u međunarodne organizacije, Borelj je kazao da dogovor mora da bude primenjen i da će imati neku vrstu kalendara.

"Ovaj kalendar traži od obe strane da svaka ispuni svoj deo. Ali ne može kuća da se gradi od krova. Treba da se počne preko najhitnijih stvari. Ima ih nekoliko koje su veoma, veoma hitne. U aneksu je jasno napisano da se Kosovo obavezuje da odmah napravi Zajednicu srpskih opština na severu Kosova. Mi ćemo da sledimo na koji će način strane ispuniti obaveze koje su sastavni deo njihovog puta ka Evropi", naglasio je Borelj. 

Komentari (0)

Srbija