Politika

Francuski Ustavni savet 14. aprila odlučuje o ustavnosti penzionih reformi

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2023

-

13:45

Francuski Ustavni savet 14. aprila odlučuje o ustavnosti penzionih reformi
Protesti u Francuskoj - Copyright Tanjug AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni savet Francuske će odluku o ustavnoj utemeljenosti reforme penzionog sistema doneti u petak 14. aprila "na kraju dana, odnosno sedam dana pre isteka roka", navodi se u današnjem saopštenju ovog uticajnog i uglednog državnog tela.

Kada je reč o reformama penzionog sistema, Ustavni savet, ili "savet mudraca" kako ga nazivaju Francuskoj, mogao bi da potvrdi usklađenost teksta zakona, ili da prigovori određenim merama, odnosno da cenzuriše tekst u celini, prenosi portal BFM TV.

U međuvremenu, iz kabineta francuske premijerke Elizabet Born poručuju da "palata Matinjon (rezidencija premijera) očekuje početkom sledeće nedelje sindikate" koji su spremni da razgovaraju sa izvršnom vlašću o reformi penzionog sistema.

Lider sindikata radnika železnice (SUD Rail) Erik Mejer poručio je da nema kraja protestima ukoliko Ustavni savet ne poništi tekst zakona koji je izglasan u francuskom parlamentu.

Francuska je danas jedina zemlja na svetu koja kontrolu ustavnosti ostvaruje preko specijalnog državnog organa, Ustavnog saveta, koji nije ni čisto pravosudna, ni čisto politička institucija, ali su odluke koje donese konačne, izvršne i obavezne za sve.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija