Evropa

"Francuska je ljuta": Nastavljeni protesti protiv penzione reforme, sukobi demonstranata i policije

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2023

-

17:04

"Francuska je ljuta": Nastavljeni protesti protiv penzione reforme, sukobi demonstranata i policije
"Francuska je ljuta": Nastavljeni protesti protiv penzione reforme, sukobi demonstranata i policije - Copyright Tanjug AP/Jeremias Gonzalez

veličina teksta

Aa Aa

Demonstranti u Francuskoj blokirali su danas železničke pruge i autoputeve i sukobili se sa policijom u pojedinim gradovima, dok su protestovali širom zemlje protiv predsednika Emanuela Makrona i njegove penzione reforme.

Tanjug AP/Jeremias Gonzalez

 

 

Protesti u nekoliko gradova počeli su jutros mirno, ali su kasnije izbili sukobi, preneo je Rojters.

Jedan demonstrant u Parizu kao da je opisao raspoloženje građana, mašući transparentom na kome je pisalo: "Francuska je ljuta".

profimedia

 

U zapadnom gradu Nantu zapaljena je ekspozitura Pariba banke, zapaljen je jedan automobil, a pojedini demonstranti su bacali na policiju vatromet.

Na zapadu Francuske demonstranti su blokirali put u Renu i zapalili napušten automobil.
U Marseju i drugim gradovima bilo je manje demonstranata nego na prethodnim mitinzima.

Tanjug AP/Christophe Ena

 

 

Ranije danas, vlada je odbila novi zahtev sindikata da suspenduje i ponovo razmotri nacrt zakona o penzijama, kojim se pomera starosna granica za odlazak u penziju za dve godine na 64, što je razbesnelo radničke lidere.

Vlada je saopštila da je više nego spremna za razgovor sa sindikatima, ali o drugim temama i ponovila da čvrsto stoji iza reforme.

profimedia

 

Zbog bojazni od nasilja, ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen naredio je raspoređivanje 13.000 policajaca, od kojih se skoro polovina nalazi u francuskoj prestonici, preneo je AP.    

Darmanen je rekao da bi više od 1.000 radikalnih huligana, od kojih pojedini iz inostranstva, moglo da učestvuje u marševima planiranim u Parizu i u drugim gradovima.

"Oni dolaze da uništavaju, ranjavaju i ubijaju policajce i žandarme. Njihovi ciljevi nemaju veze sa penzionom reformom. Njihovi ciljevi su da destabilizuju naše republičke institucije i da donesu krv i vatru u Francusku", kazao je Darmanen juče kada je govorio o detaljima policijskih mera.

Tanjug AP/Jeremias Gonzalez

 

 

Lideri sindikata i politički protivnici Makrona, krive njegovu vladu za proteste i nasilje koje se rasplamsalo poslednjih nedelja, smatrajući da je to izazvalo njegovo nastojanje da se podigne starosna granica za odlazak u penzije u Francuskoj sa 62 na 64 godine.

Kritičari navode i da su policajci koristili prekomernu silu protiv demonstranata. Policijsko nadzorno telo istražuje više tvrdnji o prekršajima policajaca.


 

Komentari (0)

Evropa