Politika

Portparol izborne komisije u Prištini: U izbornim zakonima ne postoji cenzus za izlaznost građana na izborima

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2023

-

10:58

Portparol izborne komisije u Prištini: U izbornim zakonima ne postoji cenzus za izlaznost građana na izborima
Portparol izborne komisije u Prištini: U izbornim zakonima ne postoji cenzus za izlaznost građana na izborima - Copyright Tanjug/Dopisnistvo KiM

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Centralne izborne komisije (CIK) u Prištini Valjmir Eljezi izjavio je da u izbornim zakonima ne postoji cenzus za izlaznost građana na izborima.

"Ni u Zakonu o opštim izborima, niti u Zakonu o lokalnim izborima nije precizirano koliko treba da bude učešće birača u izbornom procesu, da bi rezultat mogla da verifikuje Centralna izborna komisija. Dakle, nema utvrđenog praga po tom pitanju“, rekao je Eljezi za Ekonomiju onlajn.

Eljezi je dodao da CIK nastavlja pripreme za lokalne izbore na severu KiM koji su zakazani za 23. april i da poziva građane sa pravom glasa iz četiri opštine na severu KiM da tog dana ostvare svoje ustavno pravo.

Srpska lista saopštila je da neće učestvovati na izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije sve dok ne budu ispunjeni zahtevi zbog kojih su Srbi napustili privremene prištinske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova i Metohije.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija