Politika

Stano: Tenzije na severu Kosova ne bi trebalo da utiču na nastavak dijaloga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/04/2023

-

13:56

Stano: Tenzije na severu Kosova ne bi trebalo da utiču na nastavak dijaloga
Stano: Tenzije na severu Kosova ne bi trebalo da utiču na nastavak dijaloga - Copyright Printscreen/YouTube/EU Debates

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske unije Peter Stano izrazio je nadu da događaji na severu Kosova neće uticati na predstojeći susret glavnih pregovarača Prištine i Beograda koji je zakazan za utorak.

"Kao što sve vreme govorimo - od obe strane očekujemo da doprinesu, da kreiraju i zadrže atmosferu normalizacije i pomirenja, kao i brzu implementaciju onoga što je dogovoreno, posebno krajem februara u Briselu, a onda i na sastanku u martu u Ohridu. Strane su se obavezale da će da se uzdrže od svih aktivnosti koje bi mogle da imaju suprotan efekat. To znači od onoga što bi išlo protiv ove atmosfere, neophodne atmosfere konstruktivnog angažmana i pomirenja"

Stano je rekao da je sutrašnji sastanak važan jer se glavni pregovarači sastaju prvi put od Ohrida, a diskutovaće o narednim koracima koji su potrebni za implementaciju onoga što proizilazi iz Sporazuma i njegovog aneksa.

"Glavni cilj dovođenja dveju strana do dogovora u Briselu krajem februara i aneksa sredinom marta je upravo kako bi se izašlo iz kriza i kriznih situacija. Ali opet, nijedna kriza neće biti završena samo pukim dogovorom. Stvar je u implementaciji. I to je razlog zbog koga je Evropska unija toliko jasna i toliko nepokolebljiva u tome da obe strane krenu što pre sa implementacijom ozbiljno. I to je ono što će sutra da se desi u Briselu - diskutovaće se o prvim koraci implementacije. To je ono što EU očekuje, ono što očekuju zemlje članice od obe strane", rekao je Stano i nastavio:

"Sve vreme smo jasni, uključujući i naše međunarodne partnere, obema stranama se obraćamo: jedina stvar koju sada treba da radite je da se fokusirate na implementaciju i na konstruktivni doprinos zadržavanju atmosfere normalizacije i pomirenja i da ne radite ništa što je u suprotnosti sa tim. To je poruka: moramo da krenemo da radimo na implementaciji sa obema stranama i one moraju da daju trud i energiju kako bi se sa tim poslom krenulo, jer samo sa implementacijom taj dogovor moze konačno pomoći obema stranama da izađu iz situacija koje smo viđali ranije"

Komentari (0)

Srbija