Politika

Miščević: Srbija se uči evropskim vrednostima i standardima od EU

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2023

-

14:56

Miščević: Srbija se uči evropskim vrednostima i standardima od EU
Miščević: Srbija se uči evropskim vrednostima i standardima od EU - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas da Srbije prijateljstvom sa Evropskom unijom ne samo da dobija ekonomsku, finasijsku i razvojnu pomoć, već se uči i evropskim vrednostima i evropskim standardima.

Miščević je to kazala na predstavljanju kampanje "Stalo nam je - Bolji smo zajedno", koju ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre organizuje zajedno sa ambasadorima država članica Evropske unije.

Ovu kampanju ministarka je ocenila kao rezultat partnerstva između Srbije i EU i predstavila je primere saradnje između Beograda i Brisela.

"Velika saradnja u reformi pravosuđa, ne samo u pripremi i ostvarivanju principa nezavisnog profesionalnog pravosuđa, nego i kroz nebrojene seminare, kako bi Srbija, kroz iskustvo država članica, znanje prenela u domaći pravni poredak", rekla je Miščević.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Navela je kako najveću korist imaju građani, i ta korist se vidi na podatku da 190.000 porodica i 40.000 malih i srednjih preduzeća dobija finansijsku pomoć za račune za struju.

"Naša saradnja i razumevanje da je EU stalo, traje mnogo duže od 2004. godine, velika su sredstva kao grantovi postala deo onoga što jeste moderna, današnja Srbija", zaključila je Miščević.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je početak ove kampanje opisao kao poruku koju EU šalje građanima Srbije, da im je stalo.

"Ambasadori EU i ja često govorimo o geostrateškim pitanjima, o dijalogu Beograda i Prištine, usklađivanju spoljno-bezbednosne politike, o klasterima, ali ponekad zaboravimo da kažemo građanima da u Srbiju toliko ulažemo finansijskih sredstava zato što što nam je stalo, stalo nam je do Srbije, do Evrope i do građana Srbije", rekao je Žiofre.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Objasnio je da EU vodi računa da obezbedi finansijska sredstva poljoprivrednicima, i rekao kako je kroz IPARD program više od 1.300 poljoprivrednika do sada dobilo finansijsku pomoć.

Žiofre je pomenuo da je EU nedavno objavila izgradnju nove pruge Beograd - Niš, projekat od dve milijarde evra, i da se radi na izgradnji bolnice Tiršova 2, za koju je obezbeđeno 35 miliona evra.

"Radimo na unapređenu vladavine prava, na sprovođenju reformi, a jedna od takvih je reforma pravosuđa, pomogli smo rekonstrukciju i izgradnju Palate pravde u Beogradu i Novom Sadu", rekao je Žiofre.

Dodao je da je kulturno nasleđe Srbije deo evropskog nasleđa i da je velika novac uložen u obnavljanje tvrđava duž Dunava, kao što su Golubačka i Fetislam.

"Obezbedili smo veliki paket podrške energetskom sektoru, bespovratnu pomoć od pet miliona evra namenjenih porodicama i malim firmama. Podsećamo da je EU glavni trgovinski partner Srbije i mi smo prva destinacija za srpsku robu, ali smo i najveći investitor", rekao je Žiofre.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Otpravnik poslova u ambasadi Švedske, Aleksandar Pejre Dutri, objasnio je da je Švedskoj, koja je trenutno predsedavajuća država Saveta Evrope, prioritet zelena agenda i cirkularna ekonomija.

"Vreme za akciju je sada i tokom našeg predsedavanja ćemo raditi na internim procesima u EU da bi postali klimatski neutralni do 2050. godine. Zato je naš prioritet zelena tranzicija Srbije, kako bi Srbija usvojila najviše evropske standarde za zaštitu životne sredine", rekao je Dutri.
 

Komentari (0)

Srbija