Politika

Bisljimi: Nema Zajednice, samo samouprava za Srbe

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

06/04/2023

-

11:47

Bisljimi: Nema Zajednice, samo samouprava za Srbe
Bisljimi: Nema Zajednice, samo samouprava za Srbe - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Nema toga što neki nazivaju zajednicom, već samo saouprava za srpsku zajednicu, rekao je danas u Prištini glavni prištinski pregovarač u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi. On je rekao da je to dogovoreno u Ohridu i Briselu, a da prihvatanje statuta za obezbeđivanje te samouprave, zavisi od pet kriterijuma.

Prvi kriterijum, po Bisljimijevom rečima, jeste da to ne može da bude novi nivo vlasti i upravljanja. 

"Drugo, potrebno je proveriti da li nacrt  predlaže kolektivna prava, od čega takođe zavisi prihvatljivost nacrta. Treće, u kojoj meri je to u skladu sa sporazumima iz 2015. i 2013. godine i pod brojem četiri, koliko je to u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine. Peti kriterijum je, koliko je nacrt u skladu sa pismom koje je Federika Mogerinij uputila Vladi Kosova, u kome je precizirano koja ovlašćenja može da ima to udruženje”, naglasio je Bisljimi, odgovarajući na opaske opozicionih članova odbora za spoljne poslove da je prihvaćeno formiranje Zajednice srpskih opština.

“Samouprava za srpsku zajedinicu nema veze sa 'Zajednicom', kako je neki nazivaju”, podvukao je potpredsednik kosovske vlade.

On je takođe rekao da će Srbija konačno morati da prizna kosovska dokumenta, među njima i tablice RKS i da neće više biti nikakvih nalepnica niti stikera, ali i neravnopravnosti, jer je ranija kosovska vlada priznavala dokumenta Republike Srbije, bez recipročnog priznanja sa druge strane.

“Kosovo i Srbija su sada saglasni da primenjuju princip koji međusobno poštuje nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet. Dakle, ne radi se više o dogovoru jedne države sa nekim njenim delom, već je postignut sporazum između dve države”, istakao je Bisljimi.

Odgovornost i obaveza Evropske unije je, kako je rekao Bisljimi, da zemlje koje nisu priznale kosovsku nezavisnoost, sada to i učine, a Srbija i Kosovo neće sprečavati jedna drugu u članstvu u međunarodnim organizacijama.

"Posle 18. marta, prijateljske zemlje Kosova ili zemlje Kvinte održale su sastanke i nastavljaju da održavaju sastanke sa zemljama koje nas nisu priznale, ne samo u Evropskoj uniji, već i drugim državama koje to nisu učinile. Ali u kojoj meri i kada može da dođe do one konačno priznaju Kosovo, ostaje da se vidi. To je unutrašnja politika i dinamika svake države i mislim da nemamo ni potencijala ni kapaciteta da mi na to utičemo”, zaključio je glavni prištinski pregovarač u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi. 

 

Komentari (0)

Srbija