Politika

"Šumovi" u delu opozicije: Narodna stranka usamljena u zahtevu za referendumom zbog evropskog plana za Kosovo

Komentari

Autor: Stefan Goranović

08/04/2023

-

09:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od dogovora koji su Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti postigli u Ohrdu prošlo je skoro tri nedelje, a dok evropski zvaničnici pozivaju na njegovu primenu, usledili su protesti dela opozicije u Beogradu i Prištini. Međutim, i deo opozicione scene u Srbiji koji se protivi evropskom planu ima drugačije stvaove o tome kako bi trebalo na to da reaguju - a ideje variraju od referenduma do zahteva za novim izborima.

Narodna stranka koja je počela da prikuplja potpise za referendum o odbacivanju evropskog predloga tvrdi da ima sve veću podršku građana, ali veliki deo preostale opozicije ne podržava tu ideju. 

Potpis za referendum o francusko-nemačkom predlogu način je da se, kako tvrde u Narodnoj stranci, "spreči da u narednim mesecima bude pričinjena nepopravljiva šteta po nacionalne interese Srbije". Smatraju da ako se nešto ne preduzme, Aleksandar Vučić će ispuniti sve što plan predviđa, uključujući i uvođenje Kosova u međunarodne organizacije.

"Zbog toga što je ovo trenutak kada narod mora da odluči. Ne može jedan čovek u ime celog naroda da donosi ovako važne odluke. Ovo je trenutak kada narod treba da se pita i da narod odluči i odbaci francusko-nemački sporazum", naveo je Stefan Jovanović iz Narodne stranke. 

Iako je više opozicionih stranaka za odbacivanje evropskog predloga, Narodna stranka ostaje prilično usamljena u zahtevu za referendum o tom pitanju, čak i u redovima desno orijentisane opozicije. U Novom DSS-u saznajemo da još nisu formulisali stav o tom pitanju, a za Dveri je ova inicijativa preuranjena.

"Ono za šta se Dveri zalažu su vanredni parlamentarni izbori na kojima će stranke kandidovati ovakve politike koje sada nameću građanima i pokušavaju da ih legitimišu kroz potpuno neobična opravdanja, tako da, smatramo da tek nakon toga, nakon formiranja jedne nove skupštine će moći da se narod o ovako značajnim pitanjima", ističe Tamara Milenković iz Dveri. 

Predstavnici proevropske opozicije su uglavnom protiv referenduma. Delom jer smatraju da je evropski okvir prihvatljiv za dalje razgovore, a delom zbog toga što, kako tvrde, referendum ili ne bi ništa rešio ili nema uslova za njegovo raspisivanje i regularno održavanje. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Po članu 108 našeg Ustava, referendumsko pitanje koje se tiče međunarodnih sporazuma i ono što evropski sporazum to podrazumeva, to nije moguće. Tako da mislim da i bojim se da je to jedno zamajavanje javnosti. Takođe, znamo kako je referendum o Kosovu 1998. prošao gde su isto govorili 'strana čizma nikada na Kosovu neće biti', pa vidimo kako se to završilo", rekao je Đorđe Miketić iz stranke Zajedno. 

Iz Stranke slobode i pravde stižu ocene da bi referendum značio kraj EU integracija, jer je evropski predlog postao deo EU pristupnog procesa za Srbiju. Kažu i da bi odluku u ime građana mogao da donese i parlament. 

"Tražimo zasedanje Skupštine, gde bi Skupština o tome raspravljala i eventualno donela odgovarajući akt kojim bi se to potvrdilo ili odbilo. Mislim da je Skupština pravo mesto na kojem bi tako nešto moglo da dobije svoju potvrdu od strane predstavnika građana. U ovom trenutku ići na referendume tog tipa, plašim se da me u velikoj meri podseća na neku vrstu bežanja od odgovornosti", ističe Borko Stefanović iz SSP-a. 

U Narodnoj stranci odbacuju ovakve kritike i navode da je parlament već mogao da se izjasni, ali da do toga nije došlo. Na kritiku da bi referendum mogao da utiče na evropske integracije odgovaraju da je referendum evropska tekovina i da građani Evrope tako odlučuju i o mnogo manje važnim stvarima.

Komentari (0)

Srbija