Politika

Deo opozicije napustio sednicu Odbora za KiM

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2023

-

17:53

Deo opozicije napustio sednicu Odbora za KiM
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici dela opozicije saopštili su da su napustili sednicu Odbora za Kosovo i Metohiju onog trenutka kada je predsednik tog tela Skupštine Srbije Milovan Drecun odbio da im da reč, otvori sednicu za javnost kao i da dopuni dnevni red tačkom o nemačko-francuskom predlogu za rešavanje pitanja KiM.

Poslanici Srpske stranke Zavetnici, Srpskog pokreta Dveri, DS, Narodne stranke i Novog DSS-a rekli su na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da nisu pravili incidente, kako je to rekao direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković i naveli da ih je poslanik SNS-a Nebojša Bakarec "vređao".

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da su oni stigli na vreme na sednicu za razliku od Petkovića, te da njoj kao zamenici predsednika Odbora nije omogućeno da govori i objasni zašto traži dopunu dnevnog reda.

"Milovan Drecun je rekao da nemam prava na reč, da se nismo držali Poslovnika kada smo tražili da se dnevni red dopuni, iako je zahtev za dopunu uredno poslat juče”, rekla je Stamenkovski.

Dodala je da je Drecun sazvao sednicu za danas u 10.30 časova kako bi, tvrdi, "opstruisao sednicu Odbora za KiM" koju je ona zakazala kao zamenica predsednika Odbora za 13 časova.

"Insistirali smo da dobijemo reč, kolege su pokušale da se uključe, za sve to vreme pristizale su uvrede Bakareca na koje se nismo osvrtali. Oni su ti koji su vređali upoređujući nas sa Aljbinom Kurtijem", istakla je Stamenkovski.

Kaže da su napustili sednicu "dostojanstveno" dodavši da je na dnevnom redu sednice Odbora, kako je ocenila, bio “bajat” izveštaj Kancelarije za KiM za 2022. godinu koji je već usvojen u plenumu.

Boško Obradović kaže da “nije samo jedna sednica zatvorena za javnost, već da je čitav parlamentarni rad ukinut”, a smatra i da od javnosti želi da se sakrije sadržaj ovog, kako kaže, "protivustavnog dokumenta".

"Da je ovo povoljan sporazum po državu Srbiju zašto se ne bi raspravljalo na sva zvona o njemu", upitao je Obradović.

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je da se velika većina građana protivi "francusko-nemačkom“ sporazumu za Kosovo i Metohiju i da o tome poslednju reč mora da ima narod koji bi na referendumu odbacio sporazum, a ne da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako kaže, sam odlučuje o predaji dela državne teritorije.

"Ako bi narodna volja postala imperativ, ono što radi vlast u ovom trenutku bi moralo da se promeni i vlast bi morala da se usaglasi sa voljom i željom naroda. Zato je Narodna stranka pokrenula inicijativu za raspisivanje referenduma o odbacivanju ’francusko-nemačkog’ sporazuma“, rekla je Sanda Rašković Ivić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Odbor za Kosovo i Metohiju je sednici održanoj razmotrio Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju za period januar-decembar 2022. godine. Na sednici zatvorenoj za javnost, prisutni članovi i zamenici članova Odbora jednoglasno su prihvatili Izveštaj, objavljeno je na sajtu Narodne Skupštine.

Izveštaj je obrazlagao direktor Kancelarije Petar Petković, koji je detaljno upoznao Odbor i sa procesom dijaloga u Briselu, a u radu sednice učestvovali su zamenici i pomoćnici direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Članovi Odbora su jednoglasno osudili incident koji su izazvali članovi i zamenici članova opozicionih stranaka time što su napustili sednicu.

"Njihovo politički neodgovorno ponašanje, potpuno suprotno poslovniku Narodne skupštine koji precizno određuje rad i sednice odbora, ukazuje da je incident bio namerno izazvan s ciljem onemogućavanja Odbora da održi sednicu na kojoj je na dnevnom redu bio izuzetno značajan Izveštaj o radu Kancelarije za KiM i na kojoj se razgovaralo i o procesu dijaloga u Briselu", navodi se u objavi Skupštine.

Paunović: Opozicija se bavi politikanstvom, moramo ozbiljno da pričamo o KiM

Predsednica poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović izjavila je danas da je na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju direktor Kancelarije za KiM Petar Petković predstavio dva dokumenta o nestalim licima i formiranju Zajednice srpskih opština, ali da su predstavnici opozicije izašli sa sednice tog Odbora, jer su, kako je rekla, nezainteresovani za KiM i bave se politikanstvom.

Na konferenciji za medije u Skupštini Srbije, Paunovićeva je rekla da je sednica imala svega dve tačke dnevnog reda, a to su Izveštaj o radu Kancelarije za KiM tokom 2022. godine i razno, a da su "poslanici opozicije insistirali da napuste sednicu pre usvajanja dvnevnog reda".

"Videli smo u Izveštaju koliki napor je učinila Kancelarija da se zadrži naš narod na KiM, u situaciji koja je teža nego ikada. Sednica je bila zatvorena za javnost jer smatramo da neke planove i platforme u pregovaračkom procesu treba držati dalje od privremenih prištinskih institucija i Aljbina Kurtija koji bi ih zlobupotrebio", rekla je Paunovićeva.

Ona je odbacila zamerke opozicije da se razgovara o francusko-nemačkom sporazumu i naglasila da je u pitanju predlog EU koji su prihvatile sve članice Unije.

"Razgovarali smo o platformi za pregovore i dobili smo značajne informacije od Petkovića. Usaglasio je tekst deklaracije koja se tiče nestalih, a što je još važnije, Upravljački tim je preuzeo obavezu da donese dokument za formiranje ZSO, tako da sada svaki pokušaj Prištine da banalizuju ZSO pada u vodu. Upravljački tim mora doneti dokument kako će izgledati ZSO, a to je prema onome kakko je dogovoreno u Briselu", rekla je Paunovićeva.

Komentari (0)

Srbija