Politika

Stano: Ohridski sporazum je politička obaveza obe strane

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2023

-

14:42

Stano: Ohridski sporazum je politička obaveza obe strane
Stano: Ohridski sporazum je politička obaveza obe strane - Copyright Printscreen/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je danas da je Ohridski sporazum politička obaveza obe strane i ono što zemlje članice EU i evropske institucije očekuju od Beograda i Prištine.

"To je politička obaveza obe strane, obavezali su se da implementiraju sve stavke bez odabira i tu je pitanju internacionalna reputacija i kredibilitet obe strane ako odluče da ne implemetiraju i ispune svoje obaveze", rekao je Stano na konferenciji za novinare.

Na pitanje albanskog novinara o sudbini Ohridskog sporazuma jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će Srbija neke delove evropskog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine primeniti, a druge neće, Stano je odgovorio da neće komentarisati primedbe bez celog konteksta, ali da su obe strane pristale u Ohridu da odmah počnu sa implementacijom svih stavki sporazuma, uključujući i aneks.

"Evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj krajem prošlog meseca je bio veoma jasan da Kosovo i Srbija, kao što i piše u sporazumu, da ono na šta su pristale mora da bude implemetirano", rekao je Stano.

On je objasnio da će sve stavke sporazuma i aneks biti u Poglavlju 35 o pregovorima što znači da je Srbija u obavezi da implementira  stavke sporazuma i aneksa ako želi da napravi progres u procesu pristupanja EU.

Stano je rekao da se stvari pomeraju unapred i pomenuo prošlonedeljni sastanak o implemenatciji na nivou šefova pregovaračkih timova.

"EU veruje da kada se partneri obavežu da će to ispuniti, ovde nije pitanje interpretacije što osećamo i šta smo rekli, Borelj je izdao saopštenje posle dijaloga u Ohridu na koji su pristale obe strane", rekao je Stano.

Objasnio je da ako se na nešto politički obavežete, od vas se očekuje da to ispunite i da ne dovodite u pitanje sopstveni kredibiltet i proces pristupanja EU.

"Srbija se ugovorno obavezala kroz izmene poglavlja 35 koje će isporučiti, ako to ne uradi, to će imati uticaj na proces pristupanja EU, koji je jedan od prioriteta zemlje" zaključio je Stano i rekao da nedostatak implementacije može dovesti do političkih i finasijskih posledica, kao i posledica po kredibiltitet.

 

Komentari (0)

Srbija