Politika

Dačić: Nije izvezeno oružje nijednoj od strana od početka sukoba u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

12/04/2023

-

14:55

Dačić: Nije izvezeno oružje nijednoj od strana od početka sukoba u Ukrajini
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić demantovao je tvrdnje o navodnom izvozu naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu, koje je objavila britanska agencija "Rojters".

"Ministar Dačić je izjavio da Republika Srbija, poštujući unutrašnje i međunarodne pravne akte, ne izvozi naoružanje i vojnu opremu ni u jednu državu ukoliko bi time omogućila izbijanje ili nastavak oružanih sukoba, ugrozila očuvanje regionalnog mira i bezbednosti ili ugrozila svoje odbrambene interese", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je naglasio da se Srbija pridržava svoje politike vojne neutralnosti i sprovodi Zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost iz februara prošle godine.

Šef srpske diplomatije, navodi se u saopštenju, još jednom je podvukao da, "od početka ruske invazije na Ukrajinu, iz Srbije nije izvezeno oružje ni jednoj od strana u sukobu".

Dačić je "ukazao da se dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme Republike Srbije izdaju isključivo kupcima sa Sertifikatom krajnjeg korisnika, u kojem, između ostalog, stoji klauzula da krajnji korisnik ne može reeksportovati NVO bez saglasnosti nadležnih institucija Republike Srbije", navedeno je u saopštenju.

Dokument, rezime odgovora evropskih vlada na zahteve Ukrajine za vojnu obuku i oružanu pomoć, navodno je među desetinama poverljivih dokumenata objavljenih na internetu poslednjih nedelja.

Pod naslovom "Evropa: Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine", dokument u obliku grafikona navodi "procenjene stavove" 38 evropskih vlada kao odgovor na ukrajinske zahteve za vojnom pomoći.

Navodni grafikon pokazuje da je Srbija odbila da pruži obuku ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati pomoć u vidu oružja ili ju je već isporučila. Takođe se navodi "da Srbija ima i političku volju i vojnu sposobnost da u budućnosti obezbedi oružje Ukrajini".

Navodni dokument nosi oznaku Tajno i NOFORN, čime se zabranjuje distribucija stranim obaveštajnim službama i vojsci, a datiran je na 2. mart i nosi pečat Kancelarije združenih načelnika štabova.

Vučević: Laž o izvozu Ukrajini objavljena ko zna koji put

Ministar odbrane Miloš Vučević je nešto ranije, u izjavi za Sputnjik, takođe demantovao navode o izvozu oružja iz Srbija u Ukrajinu.

"Po ko zna koji put je objavljena laž da Srbija prodaje oružje Ukrajini. Nekome je očigledno cilj da destabilizuje našu zemlju i da je uvuče u konflikt u kojem nećemo da učestvujemo", odgovorio je srpski ministar odbrane na navode Rojtersa.

"Više od deset puta smo demantovali te neistine i evo, učinićemo to opet. Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta", istakao je Vučević.

Kako je dodao, "naša država, naravno, prodaje oružje trećim stranama koje su daleko od sukoba i nemaju nikakve veze sa njom".

"Uvek postoji mogućnost da se neko oružje na nekakav volšeban način nađe i na teritoriji konflikta, ali to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom. To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i uzuse poslovanja. Ponavljam, Srbija nije slala oružje Ukrajini i sve što je objavljeno na tu temu su neistinite spekulacije", rekao je Vučević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija