Evropa

Novi navodi iz procurelih dokumenata: Specijalne snage iz nekoliko zapadnih zemalja nalaze se u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews/Joshua Askew

12/04/2023

-

09:55

Novi navodi iz procurelih dokumenata: Specijalne snage iz nekoliko zapadnih zemalja nalaze se u Ukrajini
Novi navodi iz procurelih dokumenata: Specijalne snage iz nekoliko zapadnih zemalja nalaze se u Ukrajini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalne snage sa Zapada nalaze se u Ukrajini, pokazuju poverljivi dokumenti Pentagona koji su procureli, prenosi Euronews. Najveći kontingent pripadnika specijalnih jedinica je iz Velike Britanije (50), zatim slede NATO članice Letonija (17), Francuska (15) i SAD (14).

Nejasno je šta specijalne snage tačno rade, gde su, i da li je njihovo brojčano stanje na ovom nivou sve vreme. Međutim, dodaje se, novo otkriće potvrđuje ono o čemu su mnogi spekulisali od početka rata u februaru.

Veliki broj američkih dokumenata sa oznakom "strogo poverljivo" je nedavno dospeo u javnost, otkrivajući kompromitujuće detalje o ratu u Ukrajini i o njenim zapadnim saveznicama. Ovi dokumenti nisu verifikovani, ali su američki zvaničnici zatražili da se uklone sa društvenih mreža dok istražuju izvor.

Nedavno je britansko ministarstvo odbrane saopštilo da "postoji ozbiljan nivo netačnosti" u tvrdnjama da su njene specijalne snage na terenu u Ukrajini.

"Čitaoci bi trebalo da budu oprezni kada se suočavaju sa navodima koji imaju potencijal za širenje dezinformacija", objavljeno je u tvitu.

Navode o prisustvu Zapadnog osoblja u Ukrajini verovano će na neki način iskoristiti Kremlj, koji neprestano tvrdi da je Rusija pod NATO napadima. Rat u Ukrajini Moskva predstavljja kao egzistencijalnu borbu protiv Zapada, kako bi se mobilisali "obični" Rusi.

profimedia

 

Beoj pripadnika specijalnih snaga koje se navodno nalaze u Ukrajini nije velik, ali su one po svojoj prirodi veoma efikasne. Određene elitne vojen jedinice Velike Britanije se smatraju najboljima na svetu.

Da li će biti novih curenja dokumenata?

Početkom nedelje, američki zvaničnici upozorili su da bi moglo doći do novih curenja dokumenata.

"Objavljivanje poverljivih i osetljivih informacija ne samo da može imati velike posledice po našu nacionalnu bezbednost, već može voditi i do smrti", rečeno je novinarima iz američkog ministarstva odbrane.

Vašingon preduzima neophodne korake kako bi se ograničila šteta nastala ovim curenjem podataka i kako bi se povratilo poverenje saveznika, ali se čini da je "duh već izašao iz boce", navodi Euronews.

Mada se čini kao da su neki dokumenti izmenjeni pre objavljivanja na društvenim mrežama, kao oni koji se tiču broja stradalih na strani ukrajinske vojske, Njujork tajms je izvestio kako su američki zvaničnici potvrdili da su mnogi dokumenti istiniti.

Neki od ovih dokumenata kruže društvenim mrežama već nedeljama, ali su primećeni tek krajem prošle nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa