Politika

Skupština grada Beograda: Usvojeno nekoliko važnih planskih dokumenata

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2023

-

20:21

Skupština grada Beograda: Usvojeno nekoliko važnih planskih dokumenata
Skupština grada Beograda: Usvojeno nekoliko važnih planskih dokumenata - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Deveta sednica Skupštine grada završena je večeras nakon 10 sati rasprave, a najvažnija odluka koja je usvojena je ona o jednostranom raskidu javno-privatnog partnerstva sa turskom kompanijom "Kentkart" u obavljanju delatnosti eksploatacije i održavanja sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom linijskom prevozu putnika u Beogradu.

Odbornici su usvojili i odluku kojom će omogućiti novoformiranom gradskom preduzeću za naplatu karata da promeni tarife za prevoz putnika u javnom linijskom prevozu.

Ranije na sednici, gradonačelnik Aleksandar Šapić pozvao je odbornike da glasaju za tu odluku da, kako je rekao, "konačno budemo u situaciju da sami potpuno kontrolišemo sistem za naplatu karata".

"Ponosan sam što mi ovde danas rasturamo sistem koji je štetan za grad i koji se sve ove godine, niko nije usudio da dira", poručio je Šapić.

Odbornici opozicije zahtevali su da Šapić podnese ostavku zbog snimka na kojem se čuje da je njegov šef kabineta Nenad Milanović nudio Kentkartu nameštanje tendera, u zamenu za to da se povuče iz sistema naplate karata u javnom prevozu u Beogradu. Odbornici opozicije tvrdili su da posle toga Šapić i njegov tim nemaju nikakvo pravo da vode Beograd, jer nije prijavio očigledan primer korupcije za koji je znao. Šapić je najavio da će podneti krivične prijave protiv Kentkarta da bi se utvrdilo, kako je rekao koliko su opljačkali Beograd, ali i onih koji su potpisali ugovor sa njima, kao i protiv svog šefa kabineta Nenada Milanovića, da bi se, kako je rekao, utvrdila istina vezana za taj snimak.

Usvojeno nekoliko urbanističkih planova

Odbornici Skupštine grada usvojili su i nekoliko urbanističkih planova, a među njima, kao najvažniji Predlog plana generalne regulacije za područje gradske opštine Palilula van obuhvata Generalnog urbanističkog plana Beograda.

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je na sednici Skupštine grada da je to najvažniji plan koji je u proceduri, jer pokriva ogroman deo Beograda koji nije pokriven planskom dokumentacijom i ne može da se razvija infastruktura.

"Taj plan se radi 15 godina, možda smo ušli i u 16. godinu. Juginus, firma koja je radila plan, ako se ne varam, radila je 11 verzija plana, zato što je maltene bilo nemoguće doći do završetka plana", rekao je Stojčić.

Dodaje da je glavno pitanje bilo da li čitava teritorija koju je zauzimao PKB treba da bude građevinsko zemljište ili ne.

"Odgovor je ne. I dalje ostaje najveći deo u poljoprivrednoj nameni, ali jako puno je toga razređeno u naseljima za ljude severno od Kovilova za sve ono što im je potrebno za život", poručio je gradski urbanista.

Dodao je da tvrdi da je to najbolji mogući plan koji je moguće izraditi u ovom trenutku i da je bilo neophodno da se usvoji danas, kako bi jedan ogroman deo Beograda nastavio da se razvija. Odbornici Skupštine grada usvojili su i Predlog izmena i dopuna Plana detaljne regulacije šireg područja uz Ulicu vojvode Stepe, kao i Predlog plana detaljne regulacije za izgradnju toplovoda radi povezivanja distributivnih toplovodnih područja TO „Cerak” i TO „Miljakovac”.

Ulice imenovane po  Vladeti Jerotiću i Ivanu Stojanoviću

Usvojena je i Odluka o formiranju društva sa ograničenom odgovornošću Logistički centri Srbije koji će upravljati intermodalnim terminalom i logističkim centrom u Batajnici.

Gradski menadžer Miroslav Čučković naglasio je da je intermodularni terminal u Batajnici najvažniji objekat za saobraćajno i logističko pozicioniranje Beograda u ovom delu Evrope, te da će on biti otvoren za nekoliko dana.

Precizirao je da će taj centar biti otvoren u prisustvu predsednika Vučića. Grad je dao zemljište, suvlasnik je 15 odsto tog područja, naveo je on.

Odbornici Skupštine grada odlučili su da deo Dalmatinske ulice, od Takovske do Džordža Vašingtona, ponese naziv po Vladeti Jerotiću. Takođe, odlučeno je da se Gospićkoj ulici promeni naziv u Ulicu Ivana Stojanovića, jednog od najpoznatijih dubrovačkih Srba. 

Komentari (0)

Srbija