Politika

Odbornici o slučaju KentKart: Šapić najavio prijavu protiv šefa svog kabineta, opozicija traži ostavku gradonačelnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/04/2023

-

10:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na sednici Skupštine grada Beograda odbornici bi trebalo da se izjasne o predlogu rešenja o davanju saglasnosti Sekretarijatu za javni prevoz da, zbog javnog interesa, jednostrano raskine ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa turskom firmom "Kentkart" u obavljanju delatnosti eksploatacije i održavanja sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom linijskom prevozu putnika u Beogradu.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić je, uoči sednice, najavio da će podneti krivičnu prijavu i protiv svog šefa kabineta Nenada Milanovića, a u vezi snimka koji se pojavio u javnosti, kako bi se tačno istražilo šta se desilo, ali i da će grad zahtevati od tužilaštva da ispita sve od 2011. godine vezano za funkcionisanje javnog prevoza.

"Podneću krivičnu prijavu protiv Milanovića da ispitamo šta se tu desilo, da vidmo odakle snimak da čujemo celu verziju snimka. Nemojte da mi sečete po minut dva, ... teško da je sastanak trajajo par minuta, ili je Sava Terzić (direktor Kentkarta) svako malo u džepu stiskao pauzu", rekao je gradonačelnik.

Podneću prijavu porotiv njega da vidmo šta se tu desilo da utvridmo autentičnost sinimka, da vidmo o čemu su razogovarali, rekao je Šapić i dodao da se samo jednom video sa Terzićem.

"Insitiram da dobijemo integralne snimke razgovara, čuli ste da je Terzić rekao da ne zna ko ga je snimao. Ne znamo ko je, e tako vam je ovde. E pa možda on ne zna, neka dostavi integralne snimke pa ćemo da vidimo", rekao je Šapić novinarima.

Tanjug/Beoinfo

 

Naglasio je da će zahtevati od tužilaštva da ispita sve od 2011. godine, i naglasio da Gradu još ništa nije stiglo iz tužilaštva. Dodao je i da vidi da su "Ne davimo Beograd" i SSP podneli krivičnu prijavu za taj snimak. Naglasio je da je važno da se vidi šta se tu desilo.

"Hajde da čujemo da li je Milanović dobio neke pare od njih, da vidimo šta se tu stvarno desilo ili je li montiran snimak. Govorim ovo da ne bi ostalo kako će za nedelju dana da bude nikom ništa", izjavio je gradonačelnik.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Šapić je rekao da će najvažnije stvari na sednici biti predlog koji će Skupština grada dati sekretarijatu da može da raskine jednostarno ugovor sa Kentkartom i drugi predlog ovlašćenje da javno preduzeće za naplatu karata može da uvodi novi cenovnik.

"Očekujemo da ce sistem naplate karata nakon toga konačno biti jednosavniji, biće efikansiji, ono što je sigurno posle 13 godina imaćemo potpuni uvid ljudi koji kupuju kartu, a do sada smo morali da verujemo Kentkartu. Ceo sistem je bio postavljen da sve ide kroz njihovu prizmu jer je tako potpisano 2011. godine, a posle je ugovor produžen. Proteklih meseci sam sam bio u zabludi da je ovako loše postavljen sistem. Sve je postavljeno na lažnim osnovama, šifre i kodovi su ostali u njihovom vlasništvu, a čuli smo i da su validatori služili zbog slepih i slabovidih", rekao je on.

Naglasio je da je čitav sistem naplate karata u gradskom prevozu postavljen na lažnim osnovama i najavio je krivične prijave. 

"Očekujemo da policija i tužilaštvo utvrde čitav sistem i aparat od 2011. godine i da utvrdimo gde je ugovor potpisan na štetu grada", rekako je Šapić. Dodao je i da će se utvrditi zašto je neko u ime grada pootpisao štetan ugovor, kao i da li su, kako je rekao, "dodatno muljali" u okviru tog ugovora. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Što više ulazimo u ovo, otkrivamo sve više nelogičnosti. Ne možemo da koristimo brojače putnika, iako su naši, GPS sistem ne možemo da koristimo. I ono što znamo, znamo kroz njihovu aplikaciju koju nam oni predstavljaju. Shvatili smo da je sve ovo velika magla", naveo je Aleksandar Šapić.

Na početku sednice je Šapić pozvao odbirnije da glasaju za raskid ugovora sa KentKartom i zatražio je da se usvoji odluka kojom će se omogućiti novoformiranom preduzeću za naplatu karata da promeni tarife. 

"Da dođemo konačno u situaciju da sami potpuno kontrolišemo sistem",  poručio je i rekao da novi sistem javnog prevoza značni vraćanje poverenja građana u svoj grad.  

Opozicija traži ostavku Šapića

Uoči sednice predstavnici opozicionih partija zatražili su ostavku gradonačelnika Aleksandra Šapića.

Mila Paunić iz Ujedinjenih je rekla da, pošto Šapić nadležnim organima nije predao audio snimke za koje je znao da postoje, oni imaju samo jedno pitanje, a to je: “Kada će podneti ostavku?”. 

"Mi danas tražimo da Aleksandar Šapić prestae da nas sve zajedno bruka i da konačno podnese ostavku i da prestane da zlostavlja naš grad. Svaki dan u kome je on gradonačelnik otvarajus e nove afere koje je spreman da prihvati", navela je Paunić i dodala da, ukoliko on sam ne podnese ostavku, Ujedinjeni će podneti zahtev za dopunu dnevnog reda da se raspravlja o ostavci.  

Natalija Stojmenović iz Ne davimo Beograd je rekla da je glavna poruka sednice da li će se Šapić dostojanstveno povući sa funkcije i podneti ostavku ili će biti smenjen.  

Miloš Pavlović iz Narodne stranke je naveo da su i oni tražili od Šapić i šefa njegovog kabineta da podnesu ostavke, a da danas zahtevaju i od SNS da inicira postupak razrešenja. “Ovde nije u pitanju samo Šapić, već i SNS koja je upravlja Beogradom od 2014. godine”, naveo je on. 

Radmila Vasić iz Dveri je navela da je SNS došao na vlas obećavajući da će rešiti kriminal i korupciju, i da će "Bus Plus vratiti građanima", ali da ugovori nisu raskidani. 

Šta su tvrdili predsatvnici KentKarta i kako im je Šapić odgovorio?

Inače, predstavnici Kentkarta su na konferenciji za novinare pre nekoliko dana tvrdili da im je šef kabineta gradonačelnika Beograda Nenad Milanović ponudio da pristanu na jednostrani raskid ugovora, i da će im, ako pristanu, "centrirati, odnosno namestiti" buduću javnu nabavku, gde bi trebalo da urede buduće odnose sa gradom, dok, u suprotnom, kako je naveo Vlahović, "ulaze u rat".

"Ja zaista moram da kažem, kao predstavnik kompanije koja je prisutna u više zemalja širom sveta, ni ja ni moje kolege koji smo imali priliku to da čujemo nismo nikada bili izloženi takvom predlogu koji je direktno uvlačenje u nezakonite radnje o kojima ne želimo ni da razmišljamo", naveo je direktor kompanije Veljko Vlahović. Dodao je da su se nadali i verovali da se te tvrdnje neće obistiniti.

"Ali, sve što se desilo nam govori da se ovde ne radi ni o kakvom javnom interesu već samo o nekim ličnim interesima pojedinaca iz gradske vlasti i ovo nam pokazuje na šta su sve spremni u ostvarivanju ličnih interesa", rekao je i dodao: "Tumačimo ovo kao klasičnu ucenu, što se predstavlja kao sporazumni raskid ugovora. Ali želim da podsetim da ni do kakvog sporazumnog raskida nije došlo niti smo povtrdili". 

Prethodno je BIRN objavio, pozivajući se na audio snimnke za koje su tvrdili da se na njima čuje šef kabineta gradonačelnika Beograda Nenad Milanović, da je on nudio predstavnicima turske kompanije Kentkart da će im namestiti tender za novi posao ukoliko pristanu na sporazumni raskid postojećeg ugovora iz 2021. godine. BIRN je objavio da su ti snimci sa dva sastanka u zgradi Skupštine Grada Beograda, i da se na njima čuje da je Kentkart odbio Milanovićevu ponudu. 

Povodom navoda iznetih na konferenciji za novinare predstavnika "KentKarta", ali i navedenog snimka, Šapić je rekao da će Tužilaštvo i policija da utvrde da li je snimak autentičan, ali da prvi put čuje "da je neko optužio državnog službenika da je hteo da namesti nešto u interesu grada, a ne u svom ličnom interesu".

On je dodao i da mu je tim snimkom prećeno duže od mesec dana. 

"Da li je autentičan snimak, da li je montiran? Mislim da treba da reaguju policija i Tužilaštvo, i ne znam šta su do sad čekali. Pošto ja znam za taj snimak duže od mesec dana i njime mi je prećeno. Mene nisu mogle da zaustave mnogo ozbiljnije stvari od nekog snimka za koji treba da se utvrdi da li je autentičan. Oni su optužili državnog službenika da želi da namesti neštoi da bi zaštitio interes grada, a ne da bi pribavio ličnu korist", rekao je gradonačelnik i dodao da on ne zna šta je Milanović sa njima pričao.

Zbog slučaja "KentKart", po nalogu Višeg javnog tužioca u Beogradu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije formiralo je predmet radi provere informacija objavljenih u medijima, u vezi sa sadržinom razgovora sa sastanka koji su predstavnici Uprave grada Beograda održali u gradskoj Skupštini tokom aprila 2023. godine sa predstavnicima inostrane kompanije "Kentkart".

Kako će izgledati novi sistem javnog prevoza u Beogradu?

Skupštini grada Beograda predčaže se novi sistem javnog prevoza koji bi trebalo da važi od 1. maja, a prethodnih dana je objavljeno koliko bi trebalo da iznose cene vremenskih, dnevnih i mesečnih karata. Prema novom sistemu, postojaće samo dve zone (A i B), a cena karata biće niža u odnosu na stari sistem. 

Kako je naveo Beoinfo, cena vremenske karte, koja važi 90 minuta, iznosiće po 50 dinara i za zonu A i za zonu B, za obe zone istovremeno ona će koštati 100 dinara.

Kada je reč o dnevnim i višednevnim kartama, za jedan dan cena će iznosti 120 dinara, dok će za obe zone biti 150 dinara. Sedmodnevna karta koštaće 800 dinara, dok je za obe zone istovrmeno cena 1.000 dinara.

Beoinfo

 

I mesečna karta biće jeftinija pa će tako ona iznositi 2.500 dinara, dok će za obe zone A i B (po starom sistemu zone 1, 2, 3 i 4) ona biti 3.500 dinara.

Zanimljivo je i da će noćni prevoz biti besplatan. Besplatno će moći da se voze i učenici srednjih škola do 19 godina, kao i lica starija od 65 godina. Sve povlašćene kategorije koje plaćaju jeftiniju cenu karte imaju jednu tarifu, ona važi za obe zone i iznosi 1.000 dinara. Ostale povlašćene kategorije koje su imale pravo na besplatan prevoz - zadržavaju pravo na besplatan prevoz.

Komentari (0)

Srbija