Politika

Direktor KentKarta: Šef Šapićevog kabineta nam nudio nameštanje javne nabavke, ili da "ulazimo u rat"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/04/2023

-

10:50

Direktor KentKarta: Šef Šapićevog kabineta nam nudio nameštanje javne nabavke, ili da "ulazimo u rat"
Direktor KentKarta: Šef Šapićevog kabineta nam nudio nameštanje javne nabavke, ili da "ulazimo u rat" - Copyright Printscreen YouTube/Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Direktor kompanije Kentkart Veljko Vlahović rekako je na konferenciji za novinare da im je šef kabineta gradonačalnika Beograda Nenad Milanović ponudio da pristanu na jednostrani raskid ugovora, i da će im, ako pristanu, "centrirati, odnosno namestiti" buduću javnu nabavku, gde bi trebalo da urede buduće odnose sa gradom, dok, u suprotnom, kako je naveo Vlahović, "ulaze u rat".  

"Ja zaista moram da kažem, kao predstavnik kompanije koja je prisutna u više zemalja širom sveta, ni ja ni moje kolege koji smo imali priliku to da čujemo nismo nikada bili izloženi takvom predlogu koji je direktno uvlačenje u nezakonite radnje o kojima ne želimo ni da razmišljamo", naveo je Vlahović.

Dodao je da su se nadali i verovali da se te tvrdnje neće obistiniti.

"Ali, sve što se desilo nam govori da se ovde ne radi ni o kakvom javnom interesu već samo o nekim ličnim interesima pojedinaca iz gradske vlasti i ovo nam pokazuje na šta su sve spremni u ostvarivanju ličnih interesa", rekao je i dodao: "Tumačimo ovo kao klasičnu ucenu, što se predstavlja kao sporazumni raskid ugovora. Ali želim da podsetim da ni do kakvog sporazumnog raskida nije došlo niti smo povtrdili". 

Ranije je BIRN objavio, pozivajući se na audio snimnke za koje su tvrdili da se na njima čuje šef kabineta gradonačelnika Beograda Nenad Milanović, da je on nudio predstavnicima turske kompanije Kentkart da će im namestiti tender za novi posao ukoliko pristanu na sporazumni raskid postojećeg ugovora iz 2021. godine. BIRN je objavio da su ti snimci sa dva sastanka u zgradi Skupštine Grada Beograda, i da se na njima čuje da je Kentkart odbio Milanovićevu ponudu. 

Printscreen YouTube/Medija Centar Beograd

 

Srpski partner Kentkarta Terzić rekao je za BIRN da mu nije jasno kako su novinari došli do snimka sa sastanka, ali je naveo da je ono što se čuje na snimku autentično.

Kentkart je bio zadužen za uvođenje sistema za naplatu karata u javnom prevozu Beograda od 2011. godine i prvi ugovor je potpisan u vreme kada je gradonačenik bio Dragan Đilas, a Šapić njegov pomoćnik. Novi desetogodišnji ugovor je potpisan 2021. godine. 

Vlahović: Odgovornost za pad prihoda može da bude isključivo na Gradu Beogradu

Kako je dodao Vlahović, gradonačelnik je u odluci o raskidu ugovora, koja će biti pred odbornicima, naveo da je razlog za raskid prestanak javnog interesa, a koji je nastao jer nisu ostvareni očekivani nivoi prihoda od prodaje karata koji su navedeni u okviru studije koja je rađena pre ovog ugovora o javno privatnom partnerstvu 

"To je veoma važan detalj. Tu je jasno navedena raspodela rizika između javnog i privatnog partnera, i naznačeno je da indikativnu nazznaku rizika snosi isključivo javni partner, odnosno Grad Beograd. Javni partner snosi rizik prihoda s obzirom da uređuje tarifni sistem, područje primene, vrste karata, naplatu, tarifnu politiku, kontrolu putnika i sve bitne stvake koje se tiču uređenja javnog prevoza", naveo je on.

Dodao je da to znači da odgovornost za pad prihoda može da bude isključivo na strani Grada. "Ne možemo da se složimo da je to naša odgovornost i da je do toga došlo neispunjavanjem naših obaveza. Ovde je došlo do zamene teza i nama se imputira". kaže Vlahović.

Naveo je da oni u okviru partnerstva i ugovora koje imaju sa gradom imaju i zajedničke ciljeve i interese.

"Naša egizstencija i prihod od ugovora takođe zavise od prodaje karata i ne može da bude da nismo bili zainteresovan i dali sve od sebe. Da li je došlo do očekivanog nivoa prodaje? Moram da kažem da su projekcije iz studije uzele referentni period pre pademije virusa kovida 19 i kao takve se ne mogu primenjivati danas, jer je došlo do promene u korišćenju javnog prevoza", dodao je Vlahović.

Govoreći o kritikama gradonačalnika povodom validatora u gradskom prevozu, Vlahović je rekao da su oni bili uvereni da je gradonačelnik razumeo za šta konkretno služi validator.

"Osnovna funkcija validatora je da očitavaju kartice i tako se plaća usluga prevoza. To nisu nikakve funkcinalnosti brojanja putnika, već isključivo očitavanje. Pored toga imaju i sporedne funkcije, vizuelene informacije i zvučne najave stajališta", rekao je.

Dodaje i da je rečeno da validatori nisu unapređivani, i rekao da je Beograd jedan od tri grada u svetu gde može beskontaktno da se plaća karticama.

"Srbija i Turska imaju sporazum o zaštiti investicija"

Napomenuo je da su oni kompanija u kojoj je većinski vlasnik strani investitor sa sedištem u Turskoj, a Srbija i Turska imaju potpisan važeći sporazum o zaštiti stranih investicija.

"Na osnovu tog sporazuma, predviđeno je da, ako dođe do kršenja ugovora, strani investitor treba da obavesti nadležne državne organe da, na osnovu standarda zaštite i nakon slanja takvog obaveštenja, počinje da teče šest meseci kada treba putem pregovora i konsultacija da pokušamo nastali spor da rešimo mirnim putem. Mi smo takvo obaveštenje i uputili nadlažnim institucijama kao i kabinetu Gradonačelnika 20. marta kada je period kosultacija zvanično počeo da teče", rekao je i dodao da je, suprotno tome došlo do određenih izjava gradonačelnika i najava predloga o jednostranom raskidu ugovora.

Printscreen YouTube/Medija Centar Beograd

 

Na konferenciji se obratio i direktor za operaciej u inostrantsvu Kentkarta Redžaj Kolaj koji je rekao da se od njih traži da napuste investiciju i da se nikada nisu suočili sa takvom situacijom.

"Kada smo pokušali da o tome razgovaramo sa gradskim vlastima oni su rekli da su nam dali jedan dan da raskinemo ugovor ili da će ga oni raskinuti jednostrano. To je kršenje ugovora. Kada smo pitali o našoj investiciji, rekli su da će pokušati da urade novi ugovor nakon raskidanja ovog, ali znamo da nema legalnog načina da se to uradi", rekao je on. 

Na pitanje novinara Euronews Srbija da li su predstavnici KentKarta nekome prijavili ono za šta tvrde da je korupcija u vrhu gradske vlasti, Vlahović je rekao da su oni obavestili njihove pravne zastupnike.

"Dali smo kompletne iskaze šta se desilo, i oni pripremaju dalje korake u vezi sa tim i obavestiće nadležne institucije koje će o tome dalje da odlučuju", rekao je on. Upitan o visini odštete koju će zahtevati, rekao je da ne može da licitira o tome, jer je to posao međunarodnog arbitražnog procesa. Rekao je i da arbitražni proces pokreće straniinvestitor iz Turske. 

Šapić: Sistem defektan i pun laži 

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je pre nekoliko dana izneo ozbilje optužbe na račun firme KenKart i najavio je jednostrani raskid ugovora. Rekao je da će tražiti da se utvrdi kakva je materijalna šteta naneta Gradu Beograd zbog sistema za koji je rekao da je defektan i pun laži. 

Naveo je da validator koji postoji u svakom autobusu praktično ne funkcioniše jer je namešten tako da valaidira svega 30 odsto putnika. Rekao je i da brojači putnika takođe nisu funkcionisali, odnosno da su sve informacije iz autobusa odlazile u firmu KentKart koja ih je zaključala, a da gradu nisu dostavljene prave cifre. Od gradonačelnika se moglo čuti da Beograd nema informaciju koliko ljudi u Beogradu koristi javni prevoz i koliko autobusa izlazi na ulice, jer firima Kent Kart ne želi da podeli te informacije sa gradom. 

Šapić je, gostujući u emisiji Euronews Centar rekao da je "laž" u vezi sa validatorima koštala Beograđane i gradski budžet četiri miliona evra godišnje.  

"Suštinski nas je koštalo nekoliko desetina možda i stotina miliona evra, zato što su godišnji prihodi padali, sa 9 milijarsi na 6 što je 25 miliona manje prihoda za nas. Koliko nas je koštao čitav javni sistem to Bog mili zna. Mi to ne možemo da znamo. Da li razumete da smo mi sistem od blizu 250 miliona evra, predali u ruke privatnom preduzetniku koji je prijavljivao zvaničan profit 100.000 evra godišnje", izjavio je Šapić. 

Kentart se oglasio saopštenjem iz kojeg je jsano da namerava da pokrene spor protiv Srbije da bi zaštitili svoju investiciju. Šapić je za Euronews Srbija naveo da nije rekao da će grad da dobije spor, već da će "grad da dobije činjenicom da njih neće biti". 

"100.000 evra godišnje je njihov profit put 10 godina je milion evra. Oni su nama u jednoj godini uzimali 35 miliona. Pod pretpostavkom, u najgorim okolnostima po nas, ide presuda za nadoknadu profita za 10 sledećih godina što je milion evra. Mi smo opet pobedili zato što ćemo da uštedimo 30 miliona. Na konferenciji sam rekao da duboko verujem da ni tih milion evra nisam siguran da će tako lako da dobiju, jer se ni svih stavki, tako lošeg ugovora po grad, nisu pridržavali. Paralelno sam rekao da ćemo mi pokrenutu sudski proces da tražimo odšetu za štetnost ugovora koji je napravljen od strane predstavnika grada i 2011. i 2021. godine. Tužićemo grad Beograd, a ko ga je potpisao, a ko je potpisnik i nalogodavac nek to tužilaštvo ispituje", rekao je on. 

Komentari (0)

Srbija