Politika

Tužilaštvo ispituje slučaj Kentkart: Formiran predmet nakon objavljivanja snimaka razgovora iz Skupštine Grada

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2023

-

11:29

Tužilaštvo ispituje slučaj Kentkart: Formiran predmet nakon objavljivanja snimaka razgovora iz Skupštine Grada
Tužilaštvo ispituje slučaj Kentkart: Formiran predmet nakon objavljivanja snimaka razgovora iz Skupštine Grada - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Po nalogu Višeg javnog tužioca u Beogradu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije formiralo je predmet radi provere informacija objavljenih u medijima, u vezi sa sadržinom razgovora sa sastanka koji su predstavnici Uprave grada Beograda održali u gradskoj Skupštini tokom aprila 2023. godine sa predstavnicima inostrane kompanije "Kentkart".

Tužilaštvo je tim povodom poslalo Upravi grada Beograda zahtev za dostavljanje dokumentacije u vezi sa zaključenjem ugovora o pružaju usluga sa pomenutom kompanijom, kao i izjašnjenje o načinu na koji je ovaj ugovor dodeljen, odnosno zaključen, potvrđeno je Tanjugu u tom tužilaštvu. 

Takođe, tužilaštvo zahteva da mu se dostavi izveštaj o praćenju realizacije predmetnog ugovora, kao i dokumentaciju o eventualno preduzetim merama i radnjama pregovora oko aneksiranja , produženja, raskida ili poništaja ugovora.

Zahtevano je i dostavljanje zapisnika sa svih radnih, odnosno službenih sastanaka održanih sa predstavnicima ove kompanije, podatak da li su sastanci audio-vizuelno dokumentovani, izveštaj o svim licima prisutnim na sastancima, te da li su poznati podaci o poreklu javno objavljenog snimka, navodno nastalog na nekom od sastanaka.

Tužilaštvu treba da se dostave i službene beleške, izjašnjenja predstavnika Gradske uprave koji su bili ovlašćeni za preduzimanje radnji u vezi sa regulisanjem poslovnog odnosa sa navedenom kompanijom, ukoliko su sačinjavani.

Šta tvrde u kompaniji Kentkart?

Podsećemo, BIRN je objavio, pozivajući se na audio snimnke za koje su tvrdili da se na njima čuje šef kabineta gradonačelnika Beograda Nenad Milanović, da je on nudio predstavnicima turske kompanije Kentkart da će im namestiti tender za novi posao ukoliko pristanu na sporazumni raskid postojećeg ugovora iz 2021. godine. BIRN je objavio da su ti snimci sa dva sastanka u zgradi Skupštine Grada Beograda, i da se na njima čuje da je Kentkart odbio Milanovićevu ponudu. 

Nakon toga su predstavnici Kentkarta održali konferenciju za novinare, a direktor kompanije Veljko Vlahović je rekao da im je Milanović ponudio da pristanu na jednostrani raskid ugovora, i da će im, ako pristanu, "centrirati, odnosno namestiti" buduću javnu nabavku, gde bi trebalo da urede buduće odnose sa gradom, dok, u suprotnom, kako je naveo Vlahović, "ulaze u rat".

Printscreen YouTube/Medija Centar Beograd

 

"Ja zaista moram da kažem, kao predstavnik kompanije koja je prisutna u više zemalja širom sveta, ni ja ni moje kolege koji smo imali priliku to da čujemo nismo nikada bili izloženi takvom predlogu koji je direktno uvlačenje u nezakonite radnje o kojima ne želimo ni da razmišljamo", naveo je Vlahović. 

Povodom najave gradonačelnika Aleksandra Šapića o jednostranom raskidu ugovora koja bi trebalo da se nađe pred odbornicima u Skupštini grada, Vlahović je rekao da je kao razlog za raskid naveden prestanak javnog interesa, a koji je nastao jer nisu ostvareni očekivani nivoi prihoda od prodaje karata koji su navedeni u okviru studije koja je rađena pre ugovora o javno privatnom partnerstvu. Kako je naveo, odgovornost za pad prihoda može da bude isključivo na strani Grada. "Ne možemo da se složimo da je to naša odgovornost i da je do toga došlo neispunjavanjem naših obaveza. Ovde je došlo do zamene teza i nama se imputira". kaže Vlahović.

Napomenuo je da su oni kompanija u kojoj je većinski vlasnik strani investitor sa sedištem u Turskoj, a Srbija i Turska imaju potpisan važeći sporazum o zaštiti stranih investicija.

Šapić: Pretili su mi snimkom, nek nadležni utvrde da li je autentičan

S druge strane, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je, komentarišući video snimak koji je objavio BIRN, rekao da će Tužilaštvo i policija da utvrde da li je snimak autentičan, ali da prvi put čuje "da je neko optužio državnog službenika da je hteo da namesti nešto u interesu grada, a ne u svom ličnom interesu". 

"Da li je autentičan snimak, da li je montiran? Mislim da treba da reaguju policija i Tužilaštvo, i ne znam šta su do sad čekali. Pošto ja znam za taj snimak duže od mesec dana i njime mi je prećeno. Mene nisu mogle da zaustave mnogo ozbiljnije stvari od nekog snimka za koji treba da se utvrdi da li je autentičan. Oni su optužili državnog službenika da želi da namesti nešto da bi zaštitio interes grada, a ne da bi pribavio ličnu korist", rekao je gradonačelnik i dodao da on ne zna šta je Milanović sa njima pričao.  

Euronews Srbija

 

Kaže i da su njemu ljudi, među kojima je i Milanović, doneli dokaze o malverzacijama i šteti koju grad ima.  

"Šta su oni pričali, šta su razgovarali, ko je koga snimao...ne znam. Što nisu odmah otišli u policiju ako je neko bio ugrožen?", upitao je Šapić i dodao: "Do tada neće da me zaustave da im rasturim ovaj lopovski sistem".

Rekao je i da se sada uvlači Turska kao država i da to nema veze sa Turcima. "Turska je ozbiljna država. Ima veze sa čovekom, sa tim Terzićem koji je nosilac celog posla. Pre 15 godina je muljao s dopunama Telekoma, optužen je da je prodavao lažne dopune", naveo je Šapić i dodao da je taj čovek 13 godina kontrolisao ceo sistem.

Dodao je i da niko neće biti zaštićen ako je prekrišio zakon.

"Zanimljivo je da danas izlaze sa snimkom i optužuju nekog za nameštanje u trenutku kada je optužujem nekog za ozbiljna krivična dela i malverzacije, gde oni ni na šta od toga ne odgovaraju, nego izbacuju snimak kojim mi prete mesec dana", rekao je gradonačelnik

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija