Politika

Dačić: Politički dijalog nema alternativu

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2023

-

14:42

Dačić: Politički dijalog nema alternativu
Dačić: Politički dijalog nema alternativu - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Strazburu da je dosledno poštovanje međunarodnog prava najbolji i najbrži način za dolazak do stabilnosti i blagostanja u međunarodnoj zajednici.

Dačić je, prilikom obeležavanja 20. godina članstva Srbije u SE, istakao da Srbija uvažava i u potpunosti poštuje sve mehanizme Saveta Evrope, kao i da se u proteklih 20 godina Srbija mnogo menjala i razvijala u svim sferama društva u skladu sa slobodnom voljom svojih građana.

On je istakao i da se i Savet Evrope menjao razvijajući i proproširujući svoj delokrug, usklađujući ga sa globalnim trendovima.

Dačić ističe da se poslednjih godina videlo koliko smo ranjivi u pogledu globalnih izazova, suočivši se sa migrantskom krizom, pandemijom, oružanim sukobima, a odnedavno i sa problemima u snabdevanju hranom i energentima.

"Vreme izazova zahteva važne odluke, ali te odluke ne bi trebalo da isključe jedan važan princip - princip solidarnosti. Ideja o solidarnosti oplemenjuje svaku našu aktivnost prilikom rešavanja problema. Iskoristiću reči Viktora Igoa da 'ono što vuče svet nisu lokomotive, već ideje' ", istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić je podsetio da već više od godinu dana bukti rat u Evropi i pozvao relevantne međunarodne subjekte da upotrebe sve svoje kapacitete kako bi se u najkraćem roku zaustavio rat u Ukrajini.

"Srbija iz svog gorkog isustva poručuje da politički dijalog nema alternativu i apeluje da se da šansa pregovorima i demokratiji. Srbija se uvek dosledno držala principa međunarodnog prava, principa nepovredivosti granica i poštovanja teritorijalnog integriteta svih zemalja, uključujući i Ukrajinu," rekao je Dačić.

Za Srbiju je, kako kaže Dačić, važno da se standardi SE primene i na teritoriji KiM i istakao da simbolično, u SE želi da ukaže na poštovanje međunarodnog prava.

"Dosledno poštovanje vladavine prava je najbolji i najbrži put do stabilnosti i blagostanja u međunarodnoj zajednici", rekao je Dačić napominjući da bi "ignorisanje Statuta bi bilo veoma štetno za SE, njegovu funkcionalnost i perspektivu.

Dačić je rekao da Srbija ostaje privržena Statutu SE i kako kaže, nastojaće da zajedno sa međunarodnom zajednicom radi na unapređenju rada te organizacije.

Komentari (0)

Srbija