Politika

Vučić i Zeman u četiri oka, dvojica predsednika o proširenju EU, ali i o dijalogu sa Prištinom

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2021

-

11:59

Vučić i Zeman u četiri oka, dvojica predsednika o proširenju EU, ali i o dijalogu sa Prištinom
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/John Thys, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

U Dvorcu Praga počeo je sastanak predsednika Češke i Srbije Miloša Zemana i Aleksandra Vučića i u četiri oka.


Kako se očekuje, dvojica predsednika razmeniće mišljenja o proširenju EU, o situaciji na Zapadnom Balkanu, ali i o dijalogu sa Prištinom.

Sastanak je usledio nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predseenika.

Po završetku sastanka Zeman Vučić, plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike, koje će predvoditi predsednici Češke i Srbije.

Posle tih sastanaka predviđeno je obraćanje medijima predsednika Vučića i Zemana. 

Za predsednika Srbije "Orden belog lava"

Vučića je uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja.

Na ovoj ceremoniji predsednik Češke Zeman uručio predsedniku Vučiću "Orden belog lava", a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu "Orden Republike Srbije na lenti" (odlikovanje iz 2020).

Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinski...

Tanjug

Posle tet-a-tet sastanak predsednika dve zemlje, predsednik Češke će organizovati svečani ručak u čast predsednika Srbije Vučića.

Posle ručka planirano je upisivanje u knjigu počasnih gostiju Praškog zamka.

Predsednik Srbije će prvog dana posete imati odvojene susrete i sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Radekom Vondračekom i s predsednikom Senata Milošem Vistrčilom.

Drugog dana posete planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom. Tokom dvodnevnog boravka u Pragu, Vučić ce razgovarati i s brojnim privrednicima zemlje domaćina.

Inače, poseta predsednika Vučića je prva poseta u Češkoj tog ranga od izbijanja pandemije koronavirusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija