Politika

Dačić za Euronews: Deset godina traje zatvaranje očiju pred neodgovornošću Prištine, to očigledno nije bilo slučajno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/04/2023

-

10:41

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Briselski sporazum je odigrao svoju ulogu u tom istorijskom trenutku i omogućio Srbiji da pređe iz jedne faze kada je bila stalno optuživana da je neki faktor destabilizacije i uzrok problema, u fazu kada se ipak nešto pita u svemu ovome, rekao je u razgovoru za Euronews Srbija ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Mi smo iskoristili to vreme da stabilizujemo naš spoljnopolitički položaj, da to pitanje ponovo vratimo na dnevni red jer, podsetiću u to vreme niko nije ni hteo da priča o statusu Kosova jer se smatralo da je to pitanje već rešeno naročito posle tog savetodavnog mišljanja Međunarodnog suda pravde. Podsetiću da smo mi sami krivi što smo prebacili taj dijalog u Brisel zato što je to bilo na zahtev Srbije, odnosno tadašnjih vlasti i jednostavno je sada teško doneti ponovo odluku na Generalnoj skupštini UN da dođe do vraćanja tog procesa u UN", rekao je Dačić.

Međutim, on kaže da 10 godina traje i "zatvaranje očiju pred neodgovornošću Prištine".

"Odnosno, to očigledno nije bilo slučajno. Otprilike se ponavlja nešto slično kao što je i Merkelova rekla za Ukrajinu, a to je da očigledno da je Priština uz naklonost međunarodne zajednice želela da sve ovo vreme izbegne formiranje ZSO", dodaje Dačić.

Da li će kosovski premijer Aljbin Kurti formirati ZSO i po kojim principima, Dačić kaže da je to sad već stvar pojedinosti.

"Mi svakako ne odstupamo od onoga što je obaveza i međunarodne zajednice. Ovde je u pitanju i kredibilitet Evropske unije. Mi smo ovih dana bili prilično nezadovoljni zbog poklapanja ovog datuma 10 godina od Briselskog sporazuma, odnosno od jedne takve nipodaštavajuće uloge Prištine prema Briselskom sporazumu i ZSO, i određenih političkih poteza kao što je potez Evropskog parlamenta da usvoji odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo, nastojanja da se u Savet Evrope upravo ovih dana pokrene procedura za prijem Kosova... Ispada kao da Kosovo treba da bude nagrađeno za to što 10 godina ne želi da formira ZSO, što nije stvar na kojoj instiria samo Srbija - to je potpisala EU, Ketrin Ešton. Mi ne možemo da kažemo sad se to ne važi, pa ćemo da pregovaramo o nečemu. Prvi korak mora da bude implementacija onoga što je dogovreno", podcrtava srpski ministar spoljnih poslova.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine zakazanog za 2. maj, Dačić kaže da je siguran da Kurti ne želi da formira ZSO, kao i da će to na sve načine pokušati da izbegne.

"S druge strane sigurno da želi da to pitanje reši tako što Srba uopšte neće ni biti, tako da neće ni biti potrebno formiranje ZSO. Zato su ovo delikatni trenuci, Srbia se ponovo postavila kao konstruktivni faktor, ali videčemo. Nismo baš uveđeni u dobru volju Prištine, naprotiv ubeđeni smo u to da će oni ovog puta da sprovode samo ono što je njima u interesu", dodao je.

Kosovo ni danas nije na dnevnom redu Saveta Evrope, iako postoje nezvanična saznanja da zemlje Kvinte i dalje institiraju da to bude u što skorijem roku.

"Postoji ta mogućnost. To neće biti na dananjoj sednici Komiteta ministara, barem nije u dnevnom redu, ali očigledno je da pre svega Nemačka institira na tome da se otpočne ta procedura, a to je da se Kosovo nagradi za konstruktican stav povodom Ohridskog i ovog poslednjeg dogovora - zaboravljajući da u implemetacionom planu koji je dogovoren samo su dve tačke na početku: deklaracija o nestalima i ZSO odmah, tek nakon toga možemo da pričamo o svemu ostalom", rekao je Dačić i nastavio:

"Ja sam rekao da implemetacija onoga o čemu se pričalo može da usledi tek nakon formiranja ZSO. Šta to znači - opet ćemo čekati 10 godina, a pritom će Kosovo da koristi pogodnosti nekog sporazuma - apsolutno je to neprihvatljivo i nije deo dogovora".

Dačić je istakao i da je sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno rekao šta ne prihvatamo - bilo kakav oblik nezavisnosti i prijem u međunarodne institucije.

"Kada je reč o Savetu Evrope, podsetiću da to nema nikakve veze sa ovim sporazumom. Oni su se prijavili za članstvo i pre nego što je razgovarano o svemu tome, u tome imaju većinu - ne prijavljuju se tamo gde nemaju. Međutim, nezadovoljni su što do sada to nije pokrenuto, ali pokretanje inicijative ne znači da će odmah postati članoci. BiH je čekala pet godina"

Na pitanje šta je sa Srbima na Kosovu i viznom liberalizacijom za Kosovo koja je usvojena juče, Dačić odgovara:

"To je pitanje na kojem mi insitiramo. Kada je Srbija dobila viznu liberalizaciju, EU institirala da zbog toga što Kosovo nema, da za građane Srbije koji imaju srpske pasoše to ne važi. To pitanje mora da se reši. Nova odluka će tek da stupi na snagu, ako stupi, do tad bi trebalo da se reši", zaključuje ministar spoljnih poslova u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (1)

Jakov

22.04.2023 01:40

Bled je Dačić ko krpa. A i Kosovo nam isto bledi, kao i broj stanovnika. Mi se sad borimo za ZSO, a to je zadnja slamka, ovi naši to gledaju kao neku opasnu borbu, a zapravo, mi smo samo na korak od nezavisnosti Kosova i Metohije i ovo deluje kao zadnji udarac pred nokaut!

Srbija