Politika

Potpisan sporazum o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

16:16

Potpisan sporazum o viznoj liberalizaciji  za Kosovo
Zastava Kosova - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu je danas potpisan pravni sporazum Evropske unije (EU) za liberalizaciju viza za Kosovo.

Sporazum su potpisale predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i švedska ministarka Džesika Rozvalt, čija zemlja predsedava Savetom Evrope.

Objavljivanjem u Službenom glasniku EU, koje sledi za dvadesetak dana odluka o viznoj liberalizaciji stupa na snagu.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je danas da svi građani KiM imaju osam meseci da dobiju pasoš Kosova. Na konferenciji za medije posle potpisivanja sporazuma o viznoj liberalizaciji Bisljimi je, na pitanje šta je sa pasošima izdatim u Koordinacinoj upravi iz Beograda i da li se liberalizacija odnosi i na njih ili samo na pasoše koje izdaju prištinske vlasti, on je odgovorio da Beograd nije na KiM i da svi imaju vremena do 1. januara da pasoš promene.

"Beograd nije na Kosovu. Ko ima pasoš izdat u Beogradu, ima osam meseci da ga promeni kako bi uživao u ovim novima benefitima, a moja vlada će uraditi sve da ubrza ovaj proces, da do 1. januara svi građani Kosova imaju legalan i validan pasoš" odgovorio je Bisljimi.

Rekao je da će vizna liberalizacija učvrstiti veze Kosova sa Evropskom unijom.

"Vizna liberalizacija će učvrstiti naše veze sa EU, potvrditi posvećenost EU regionu i povećati poslovne, obrazovne i kulturne prilike za građane Kosova", rekao je on.

Poslanik Evropskog parlamenta i autor Sporazuma o viznoj liberalizaciji Tajs Rojten rekao je da je Kosovo poslednje u regionu Zapadnog Balkana koje se pridružilo bezviznom režimu.

"Ovo konačno omogućava građanima Kosova da lako putuju, posećuju rođake i posluju u EU. Ali to je više od toga, ova prekretnica je takođe važan temelj za budućnost i sve bližu saradnju između EU i Kosova" izjavio je Rojten.

Evropski parlament juče je bez glasanja usvojio sporazum o viznoj liberalizaciji, a vlasnicima pasoša koji izdaju privremene prištinske institucije biće dozvoljeno da putuju u EU bez vize, u periodu do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. 

Vizna liberalizacija će stupiti na snagu kada se uspostavi Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja (ETIAS), najkasnije do 1. januara 2024. godine.

Evropski parlament juče je bez glasanja usvojio sporazum o viznoj liberalizaciji, a vlasnicima pasoša koje izdaje Priština biće dozvoljeno da putuju u EU bez vize, u periodu do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Vizna liberalizacija će stupiti na snagu kada se uspostavi Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja (ETIAS), najkasnije do 1. januara 2024. godine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija