Politika

OEBS: Misija OEBS na KiM nije uključena u pripremu i sprovođenje izbora

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2023

-

13:58

OEBS: Misija OEBS na KiM nije uključena u pripremu i sprovođenje izbora
Tanjug/AP/Heinz-Peter Bader - Copyright Tanjug/AP/Heinz-Peter Bader

veličina teksta

Aa Aa

Misija OEBS-a na Kosovu ne učestvuje ni na kakav način u sprovođenje zakazanih vanrednih izbora u četiri severne opštine na Kosovu, ali prati situaciju, saopšteno je za Tanjug iz te misije. 

"Misija OEBS na Kosovu nije uključena u pripremu ili sprovođenje zakazanih vanrednih izbora u četiri severne opštine na Kosovu. Od 2021. godine Centralna izborna komisija (CIK) sprovodi izbore bez ikakve direktne pomoći OEBS-a", piše u saopštenju.

Dodaje se i da misija OEBS pažljivo prati situaciju u skladu sa svojim mandatom, uključujući i mandate ranog upozorabanja.

Iz OEBS-a su takođe naveli da imaju "dugogodišnje i odlično partnerstvo sa CIK-om, uključujući opsežnu tehničku saradnju" i da nastavljaju da podržavaju "relevantne vlasti u tekućem procesu izborne reforme".

Lokalni izbori za gradonačelnike u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije i odbornike u opštinama Leposavić i Zvečan, održaće se u nedelju, 23. sprila, a birački centri i biračka mesta se nalaze u kontejnerima koje obezbeđuju snage Specijalne policije Kosova. 

Srpska lista, koja je na prošlim izborima osvojila više od 95 odsto glasova, na njima nema svoje kandidate, a i većina Srba neće izaći na glasanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija