Politika

Miščević: Sporazumi o slobodi kretanja deo Berlinskog procesa

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2023

-

10:45

Miščević: Sporazumi o slobodi kretanja deo Berlinskog procesa
Tanja Miščević - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević predstavila je u Skupštini Srbije tri predloga zakona koja su, kako je rekla, rezultat Berlinskog procesa: Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i ahitekte, Sporazum o priznavanju kvalifikacija u visokom obrazovanju i o slobodi kretanja na Zapadnom Balkanu sa ličnim kartama.

Obraćajući se poslanicima, Miščević je juče rekla da se Sporazumom o priznavanju akademskih kvalifikacija omogućava pristup tržištu rada, mobilnost studenata i akademskog osoblja na osnovu Lisabonske konvencije o priznanju diploma.

Kako je objasnila, njime se skraćuje period priznanja od nekoliko meseci na maksimalno 14 dana.

"Kada je reč o Sporazumu o međusobnom priznanju kvalifikacija za lekare, stomatologe i arhitekte, njime se na osnovu dogovorenih minimalnih zahteva za obuku uslova za priznavanje kvalifikacija i mere kompenzacije upravo transponuju osnovna pravila EU u ovoj oblasti. Reč je o jedinstvenoj primeni pravila i stvara se osnova za mobilnost na čitavom Zapadnom Balkanu", rekla je ministarka.

Za prelazak dovoljna samo lična karta

Kako je objasnila, treći sporazum je Sporazum o slobodi kretanja i boravka građana na osnovu identifikacionog dokumenta kojim se pojednostavljuje prelazak granice, osnosno administrativnih prelaza stanovnika Zapadnog Balkana, jer predviđa da je za prelazak dovoljno samo posedovanje lične karte.

"Sporazumom se takođe pojednostavljuju administrativni postupci za ulazak, tranzit i kratki boravak stanovnika Zapadnog Balkana sa ličnim kartama", navela je Miščević. 

Ona je podsetila da su sva tri Sporazuma potpisana 3. novembra 2022. godine i da je o njima pregovarano dve godine.

"U Sporazumu o slobodi putovanja uz identifikaciona dokumenta priložen je i dodatni dokument koji se naziva depozitarna izjava i ona se odnosi upravo na kvalifikovanje dijaloga, kao ključnog elementa u definisanju pitanja kada je reč o priznanju ličnih karata između Beograda i Prištine, a ja ću vas podsetiti to jeste deo briselskog paketa Sporazuma", rekla je Miščević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija