Politika

Fon Kramon osuđuje navodno zastrašivanje glasača na Kosovu, Brnabić: Neverovatno

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

16:33

Fon Kramon osuđuje navodno zastrašivanje glasača na Kosovu, Brnabić: Neverovatno
Tanjug AP/Hadi Mizban - Copyright Tanjug AP/Hadi Mizban

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, izjavila je danas da osuđuje navodno zastrašivanje onih koji su želeli da učestvuju na izborima ili glasaju u četiri opštine na severu KiM, ali i da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora da bude uspostavljena što pre.

Fon Kramon je na Tviteru navela da su izbori za gradonačelnike i dva izbora za skupštinu opština, koji su održani u nedelju, u opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica, bili "u skladu sa kosovskim pravnim okvirom".

 

 

Ona kaže da duboko žali što je glavna politička snaga na severu KiM, Srpska lista, odbila da učestvuje na ovim izborima i najoštrije je osudila, kako tvrdi, "zastrašivanje svih onih koji su želeli da se kandiduju ili glasaju u nedelju".

Kako je ocenila, posle jednog odlaganja izbora, "bojkot koji je orkestrirala srpska vlada u Beogradu, kao i zastrašivanje opozicionih srpskih političkih lidera, neprihvatljivi su i protivni demokratskim standardima".

"Retorika koja dolazi sa najviših instanci u Srbiji prema kosovskim zvaničnicima je žalosna i mora prestati", smatra Fon Kramon, koja misli da je sada vreme da se Srbi vrate u institucije.

Prema njenim rečima, trenutni institucionalni i bezbednosni vakuum mora da se reši u dijalogu sa lokalnim stanovništvom na severu KiM. 

Fon Kramon je istakla da bi sada trebalo olakšati trajni povratak kosovskih Srba u institucije i da vlada u Prištini mora to da omogućiti. 

"Rad na uspostavljanju ZSO treba da se završi što pre", naglasila je ona.

EU će blisko sarađivati sa svim relevantnim stranama na ponovnom uspostavljanju bezbednosti i normalnog života za sve građane u ovim opštinama, navela je Fon Kramon i pohvalila Euleks, Kfor i kosovsku policiju na angažovanju. 

Brnabić: Treba da se stidite, problem je što vas nije sramota

 

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da bi izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, Viola fon Kramon, trebalo da se stidi nakon što je saopštila da je bojkot izbora u četiri opštine na severu KiM bio suprotan demokratskim standardima.

"Neverovatno. Zaista. Govorite o 'demokratskim vrednostima'!? Nakon organizovanja izbora u kontejnerima, pod nadzorom oružanih snaga, priznavanjem rezultata glasanja manje od dva odsto upisanih birača", istakla je Brnabić na Tviteru.

Ona je poručila Fon Kramon da bi trebalo da se stidi. "Činjenica da se ne stidite je problem za sebe", istakla je Brnabić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija