Politika

Kurti: U Briselu 2. maja o sprovođenju Ohridskog i Briselskog sporazuma, bez odlaganja

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

14:46

Kurti: U Briselu 2. maja o sprovođenju Ohridskog i Briselskog sporazuma, bez odlaganja
Aljbin Kurti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će na narednom sastanku u Briselu biti razgovarano o sprovođenju Ohridskog sporazuma, bez odlaganja.

Kurti je izjavio da očekuje konkretne rezultate na narednom sastanku na najvišem nivou u Briselu koji je zakazan za 2. maj.

"Uvek sam spreman za sastanke na visokom nivou. Naredni sastanak biće održan u Briselu. Treba razgovarati o tome kako će se Briselski i Ohridski sporazum sprovesti bez odlaganja i u potpunosti", izjavio je Kurti.

Čestitao je novim predsednicima četiri opštine na severu.

"Ovom prilikom molim sve one koji su juče izabrani da predano rade i služe bez razlike po nacionalnosti, poreklu, veri ili polu. Želim im dobar rad i obećavam da će ih Vlada podržati i pomoći. Stvoreni su uslovi da javne usluge, funkcionisanje sistema i održivost institucija rezultiraju boljim blagostanjem svih građana bez razlike", poručio je Kurti.

On je okrivio Beograd i kako je rekao, "ilegalne strukture", za slabu izlaznost građana na jučerašnjim izborima.

Osmani: Zalaganje Beograda da ometa izbore protivno duhu dogovora iz Brisela

Kosovaka predsednica Vjosa Osmani tvrdi da je kontinuirano i otvoreno zalaganje Beograda da "ometa sprovođenje slobodnih izbora na KiM", protivno duhu i slovu poslednjeg dogovora postignutog u Briselu, zajedno sa planom implementacije. 

Ona je zahvalila prištinskim institucijama, posebno Centralnoj izbornoj komisiji i bezbednosnim institucijama, što su sproveli proces glasanja na vanrednim izborima u četiri opštine na severu KiM, preneo je "Reporteri".

Prema njenim rečima, institucije su omogućile građanima da ostvare svoje pravo da učestvuju na izborima, u skladu sa prištinskim ustavom i zakonima i, kako je utvrdila, pokazale su da "zločinačke grupe koje režira Beograd" ne mogu da diktiraju ustavne-pravne procese na KiM.

Osmani se zahvalila svim građanima koji su učestvovali u glasanju, uprkos, kako tvrdi, nezakonitoj intervenciji Beograda i njenih" kriminalnih struktura" da tako nešto onemoguće. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija