Politika

Apsurd koji otvara prostor za nove tenzije na KiM: Izbori sa upitnim legitimitetom vode "igranju na ivici provalije"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

26/04/2023

-

07:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na čelo Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, četiri opštine na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, na izborima koje su Srbi bojkotovali došli su Albanci i to na osnovu glasova svega 3,47 odsto izašlih birača. Apsurdna situacija, u kojoj je legitimitet buduće vlasti pod velikim zankom pitanja preti da postane prostor za rasplamsavanje nove krize. Analitičari nisu sigurni da li će "izabrani" gradonačelnici uopšte moći da stupe na dužnost, ali nemaju dileme da je sve što se bude dešavalo u narednom period "igranje na ivici provalije". 

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije u Prištini, dve albanske stranke "podelile" su četiri opštine. Tako će, kako se očekuje, kandidati Pokreta Samoopredeljenje preuzeti vlast u Leposaviću i Severnoj Mitrovici, dok će kandidatima Demokratske partije Kosove (DPK) pripasti Zvečan i Zubin Potok.

Redovna sednica Skupštine opštine Severna Mitrovica već je zakazana za petak, kaže za Euronews Srbija urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. Međutim, u Leposaviću i Zvečanu funkcionalne skupštine ne postoje.

"Nisam siguran da će izabrani gradonačelnici uopšte moći da stupe na dužnost, zato što prema Zakonu o lokalnoj samoupravi Kosova gradonačelnici treba da polože zakletvu pred skupštinama u roku od 30 dana od izbora. Oni to neće moći da učine. U Leposaviću i Zvečanu nemamo funkcionalne skupštine, jer nema odbornika. U opštinama Severna Mitrovica i Zubin Potok postoje skupštine opština čije sednice se ne održavaju iz bezbednosnih razloga", rekao je za Euronews Srbija politikolog Ognjen Gogić.

Analitičari zbog svega ovoga ne isključuju mogućnost pojačanih tenzija, pa čak i pokušaja da vlast bude nametnuta prisilno. Gogić, međutim, rezultate izbora ocenjuje kao "Pirovu pobedu" i kaže da će svi vrlo brzo da se suoče sa činjenicom da je reč o potpuno nefunkcionalnom rešenju i da će morati da se ide na nove izbore.

Pred kojim odbornicima će gradonačelnici položiti zakletve?

Da ovi izbori ne nude dugoročno političko rešenje za četiri opštine, moglo se zaključiti iz saopštenja Evropske unije objavljenom dan nakon glasanja. U njemu EU "kao imperativ" ističe hitno vraćanje u situaciju gde kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj vlasti, policiji i sudstvu na severu Kosova. Gde bi ovi novi gradonačelnici uopšte radili samo je jedna od dilema koju stručnjaci uzimaju u obzir.

"To što se često sada podcrtava ideja da se neće mnogo toga promeniti pre svega u opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, da nova rukovodstva neće imati fizički pristup, prvo ne bih bila sigurna u tako nešto, ali realno je da neće imati fizički pristup prostorijama, a na kraju neće se ni truditi za jedno vreme. Međutim, mislim da će administrativno, online, na daljinski upravljač, učiniti sve što mogu da zapravo donesu odluke koje su u interesu Prištine", rekla je Lazarević.

Euronews

Inače, osim za izbor četiri gradonačelnika, u nedelju se glasalo i za odbornike u opštinama Leposavić i Zvečan, pa Gogić kaže da tu postoji mogućnost da gradonačelnici polože zakletvu pred njima.

"Tu može nastati nova kriza i toga se Srbi na severu Kosova najviše i plaše. Očigledno je da će Kurti svim silama pokušati da zauzme objekte u kojima se nalaze skupštine opština i Leposavić i Zubin Potok i Zvečan. Zgrade u Mitrovici već kontrolišu. Tu neće biti problema. Postoji i druga mogućnost koja je po meni verovatnija da u selima u ovim opštinama u kojima je većinsko albansko stanovništvo organizuju te skupštine opština i tu polože zakletvu. Ali to nije rešenje", rekao je Gogić i dodao da ono što je jako opasno i od čega se strahuje jeste da "Kurti ne pokuša nasilno da zauzme objekte na severu KiM gde su smeštene institucije lokalnih samouprava".

Zbog svega toga, analitičari smatraju da bi rešenje moglo tražiti u poništavanju ovih izbora i organizovanju novih. Pravnik Milan Antonijević za Euronews Srbija kaže da se nada političkom pritisku da se izbori ponove i istovremenoj odluci o povratku Srba u institucije.

Euronews

"Ja se nadam da će biti moguće obezbediti bezbednost onih koji su u ovom trenutku izabrani. Oni mogu donositi odluke imenovanjima koja nisu vezana za ove političke izbore, ona na taj način mogu dati jedan deo ovlašćenja i Srbima koji žive, nadam se da će se tako nešto dešavati, a sa druge strane verujem da će biti dovoljno jak politički pritisak da se izbori ponove u jednom kratkom roku i da onda zaista imamo nešto što nalikuje izborima za jedinicu lokalne samouprave, gde svako ko živi u tim opštinama želi da se bavi time ko ga predstavlja", rekao je on.

Prilika za (neko) rešenje - 2. maj

Izbore je, podsetimo, organizovala Priština nakon što su u novembru Srbi napustili kosovske institucije. Oni su prvobitno bili zakazani za 18. decembar, ali su odloženi posle zahteva međunarone zajednice. U trci za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, međutim, bilo je devet kandidata iz redova albanske zajednice i samo jedan iz srpske. 

Slika koja je obeležila izborni dan jesu birački centri koji su se nalazili u improvizovanim kontejnerima koje su obezbeđivale snage kosovske policije, ali i mala izlaznost ne samo Srba, već i Albanaca i ostalih koji žive na severu Kosova. 

"Smatram da je te izbore trebalo odložiti, ali ne samo da se odlažu u nedogled i da se odlaže problem, već je trebalo sporazumno se dogovoriti kad će ti izbori. Po mom mišljenju greška je načinjena u Ohridu. Pitanje je zašto se održavanje izbora nije predvidelo aneksom, odnosno mapom puta za sprovođenje dogovora iz Brisela. Najlogičnije mesto da se o tome razgovara je bio Ohrid. Tu je trebalo predvideti održavanje izbora na severu KiM kao prvu tačku u sprovođenju sporazuma i trebalo je da bude praćeno povratkom Srba u institucije u policiju i pravosuđe a da onda nakon toga sledi formiranje ZSO. Tu je načinjena greška iz potpuno neobjašnjivih razloga. Svi su znali da ovaj problem dolazi", rekao je Gogić.

Novu šansu da barem neke stvari reše, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti imaće 2. maja u Briselu kada bi trebalo da se održi nova runda dijaloga pod posredstvom EU. Tačke razdora, međutim, i te kako postoje, a najnovija je i odluka Komiteta ministara Saveta Evrope na zahtev za članstvo Kosova toj instituciji prosledi Parlamentarnoj skupštini SE.

"Na tom sastanku očekuje se da upravljački tim predstavi statut ZSO mi još uvek ne znamo kako taj model statuta izgleda. Svakako tema je i implementacija sporazuma o normalizaciji. Nakon ovih dešavanja moguće je da će biti uneta negativna energija, ali imajući u vidu metode pregovora možemo očekivati i neke konkretne rezultate. Kad god su neke velike krize izlaze i neki konkretni rezulatati, svašta je moguće očekivati. Velike krize rađaju sporazume, tako je uvek bilo. Verujem da ni Srbija ni Kosovo neće moći da se suprotstavljaju implementaciji, ali se postavlja pitanje koji će koraci ići u implementaciji, da li će Srbija pristati da implementira svoje obaveze pre nego Kosovo formira ZSO. To je pitanje svih pitanja", rekao je za Euronews Srbija direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj i koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija