Politika

Šta posle debakla izbora na severu Kosova: Albanci preuzimaju opštine, Srbi očekuju da se glasanje poništi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2023

-

21:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na vanredne lokalne izbore na severu Kosova, u četiri opštine sa srpskom većinom, izašlo je svega 3,47 odsto birača i samo 0,029 odsto Srba. Usled bojkota Srba, na čelo Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana izabrani su Albanci, a pitanja koja su se nametnula tiču se toga kako će ova nova vlast uopšte funkcionisati i da li je raspisivanje novih izbora u skorijem roku jedino prihvatljivo rešenje.

Gde bi novi gradonačelnici uopšte radili samo je jedna od dilema koju stručnjaci uzimaju u obzir, a da ovi izbori ne nude dugoročno političko rešenje za četiri opštine, moglo se zaključiti iz saopštenja Evropske unije objavljenom dan nakon glasanja. U njemu EU "kao imperativ" ističe hitno vraćanje situaciju gde kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj vlasti, policiji i sudstvu na severu Kosova.

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je preliminarne rezultate prema kojima su stranke Samoopredeljenje i DPK "podelile" opštine. Međutim, legitimitet ovakvih izbora stavlja se pod veliki znak pitanja. Njih je, podsetimo, organizovala Priština nakon što su u novembru Srbi napustili kosovske institucije, a u trci za četiri gradonačelnika bilo je devet kandidata iz redova albanske zajednice i samo jedan iz srpske. 

Slika koja je obeležila izborni dan jesu birački centri koji su se nalazili u improvizovanim kontejnerima koje su obezbeđivale snage kosovske policije, ali i mala izlaznost ne samo Srba, već i Albanaca i ostalih koji žive na severu Kosova. Srpski zvaničnici izneli su podatak da je od ukupnog broja birača (45.095) glasalo 1.566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti.

Ovo glasanje, kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, znači da su se u nedelju na severu Kosova dogodile "tektonske promene"i i da je ovo glasanje pokazalo ogromno jedinstvo Srba. Zbog toga, vlasti u Beogradu poručuju: "ovo je poraz Kurtija i Kvinte".

Kako će izgledati institucije u četiri opštine?

Prvo pitanje je gde će novi gradonačelnici uopšte raditi? Osim opštine Severna Mitrovica, u kojima su kosovska i srpska lokalna administracija odvojene u posebnim zgradama, u preostalim opštinama kosovska i srpska administracija su delile iste zgrade do masovnih ostavki Srba u novembru prošle godine kada je u tim prostorijama ostala samo administracija u srpskom sistemu, navodi Milica Andrić Rakić za DW.

Drugo pitanje je mogu li institucije da rade bez Srba. Politički analitičar iz Prištine Alen Meta ističe za Kosovo onlajn da mogu, ali će uvek biti nepotpuno funkcionalne, što i nije cilj.

"Pre svega, moramo uzeti u obzir da Kosovo, čak i na osnovu ustava, čini multietničko društvo i kao takvo funkcionalnost zavisi od saradnje svih društvenih grupa. To znači da Kosovo ne može da funkcioniše bez srpske zajednice, kao najveće postojeće manjine na Kosovu. Veoma je važno shvatiti da se zajednički život i rad ne završavaju nasiljem ili blokadama i nametanjem", kaže Meta.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ukazuje za Kosovo onlajn da demokratija, koja izvorno označava vladavinu naroda, teško da može da bude ostvarena kada 98 odsto stanovništva nije iskazalo stav na izborima.

"Nijedna institucija neće moći da odražava interese naroda koji živi na tom prostoru, bez Srba. Samim tim, mogu da budu formirane samo lažne, kvazi-insistucije, kao improvizacija demokratskog uređenja, koje, praktično, predstavljaju svojevrsnu bruku međunarodne zajednice, koja i dalje snosi odgovornost za bezbednost i budućnost tog prostora, hteli to da priznaju ili ne. Izbori niti bi mogli da budu održani, bez njihove podrške, niti bi mogli da predstavljaju ikakve insistucije na tom prostoru", ističe Miletić.

Analitičari uz to ne isključuju mogućnost i porasta tenzija na terenu, a glasanje uz policijske snage samo bi moglo da učvrsti ionako loše odnose Srba na severu i centralnih institucija u Prištini.

Les: Izbore vidim kao pobedu Srbije i kosovskih Srba zbog uspešnog bojkota

Medija centar Beograd

 

Saradnik centra za geopolitiku pri univerzitetu Kembridž Timoti Les ocenio je izbore kao "kvalifikovanu pobedu Srbije i kosovskih Srba" koji su uspešno održali bojkot privremenih prištinskih institucija ali i vršili pritisak na vladu u Prištini i njene međunarodne pristalice. Samim tim, rekao je Les za Tanjug, Srbija će u narednu rundu pregovora ući sa nepromenjenom pozicijom.

Na pitanje šta bi izbori mogli da znače za položaj srpske zajednice na KiM, on kaže da iako izbori možda nisu dali prednost Albancima koji su se nadali da će ih iskoristiti da prodube svoju kontrolu nad severnim delom KiM, oni ne daju veliku prednost Srbima koji su "ostali tamo gde su bili prošle nedelje".

"Što je još gore, budući da će Priština rezultat izbora i nastavak bojkota Srbije verovatno videti kao izazov svojim naporima da integriše sever Kosova, njen sledeći korak će verovatno biti neka vrsta odmazde protiv Srba, kao što je još jedna policijska racija", rekao je Les.

Prema njegovim rečima, to ne može da dovede do normalizacije odnosa, jer će vlasti u Prištini verovatno sada da podižu tenziju čime je verovatnoća da dođe do normalizacije odnosa manje verovatna. Govoreći o novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, Les kaže da ne veruje da će se mnogo toga dogoditi. Les ocenjuje i da se čini da ni jedna ni druga strana nije mnogo zainteresovana za dijalog i da u njemu učestvuju samo zato što ih SAD i EU pritiskaju na to.

Rešenje - poništavanje?

Povodom jučerašnjih izbora, Evropska unija je saopštila da su oni održani u skladu sa kosovskim pravnim okvirom i da su uloženi napori da bi se sproveli uredno i nesmetano, ali je istovremeno izrazila žaljenje što sve partije i zajednice nisu iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju i da glasaju na izborima.

"Veoma niska izlaznost, naročito među kosovskim Srbima, pokazuje da se ovaj proces ne može smatrati uobičajenim. Učešće u izbornim procesima ima za cilj da obezbedi da se čuju glasovi zajednica koje izabrani lideri predstavljaju", navedeno je u saopštenju portparola EU Petera Stana i dodaje da se političko rešenje za ove opštine može desiti jedino kroz stalan povratak kosovskih Srba u institucije, i ako Kosovo omogući njihov povratak. Takođe, dodaje se i da rad na uspostavljanju Zajednice srpskih opština mora da se završi što pre.

Ambasada SAD u Prištini saopštila je  da je stav SAD da su izbori u četiri opštine u skladu sa ustavnim i zakonskim zahtevima Kosova i izrazila žaljenje što sve stranke nisu iskoristile "svoje demokratsko pravo" da učestvuju na izborima. 

Poznavaoci političkih prilika se, međutim, pitaju kako će funkcionisati lokalna vlast izabrana od strane manje od tri odsto građana, ali napominju da je zakonski moguće na osnovu peticije, potpisane od strane 20 odsto birača, zatražiti proglašenje izbora nevažećim zbog niske izlaznosti. Aleksandar Jablanović, predsednik Partije kosovskih Srba i jedini srpski kandidat za gradonačelnika Leposavića koji je svoju kandidaturu povukao tri dana pre izbora, za "Dojče vele" kaže da očekuje poništavanje.

"Mislim da će institucije u Prištini i međunarodna zajednica uskoro morati da prihvate realnost i da će ovde morati da se organizuju izbori na kojima će glasati narod", rekao je on.

Kako je uoči održavanja izbora za Euronews Srbija rekao Miodrag Milićević iz NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice, potencijalno rešenje jeste održavanje novih vanrednih lokalnih izbora. Slična situacija je, kako podseća Milićević, postojala i 2007. godine.

"Tada su izbori takođe masovno bili bojkotovani od strane Srba na severu Kosova i ishod rezultata izbora je nakon izbornog dana bio poništen i u tom momentu je uvedena neka privremena uprava na severu, koja je čisto bilo popunjavanje vakuuma između nekih novih izbora i dok se nije obezbedilo okruženje za učešće apsolutno svih relevantnih političkih predstavnika", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija