Politika

Duško Pejović reizabran za predsednika Saveta DRI

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

13:33

Duško Pejović reizabran za predsednika Saveta DRI
Duško Pejović, generalni državni revizor - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Dosadašnji predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor Duško Pejović, reizabran je na tu funkciju na period od pet godina.

Poslanici Narodne skupštine većinom glasova izabrali su po drugi put Pejovića za predsednika Saveta DRI, saopštila je DRI.

Za potpredsednicu Saveta izabrana je Marija Obrenović, dok su za članove Saveta izabrane Nevenka Bojanić, Ljiljana Dimitrijević i Marijana Simović, koje su i do sada obavljale tu funkciju.

Prema Zakonu o Državnoj revizorskoj instituciji, mandat članova Saveta traje pet godina, a tu funkciju mogu obavljati najviše dva puta.

Odbor Narodne skupštine Republike Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava je 12. aprila, nakon razgovora sa kandidatima, doneo Predlog odluke o izboru predsednika, potpredsednika i članova Saveta, a Predlog zatim uputio Narodnoj skupštini na razmatranje.

Na čelu DRI Pejović je bio i prethodnih pet godina, od aprila 2018. godine do aprila 2023. godine, tokom kojih je ovaj nezavisni državni organ ostvario značajan napredak u oblasti eksterne revizije, koji je potvrđen i od strane SIGMA i Svetske banke - PEFA, što je pozitivno uticalo na Izveštaj o SIGMA oceni Republike Srbije za 2021. godinu, kao i na međunarodno istraživanje o otvorenosti budžeta za 2021. godinu.

DRI je u navedenom periodu višestruko povećala ukupan broj revizija, a posebno revizija svrsishodnosti poslovanja, kao i obuhvat javnih sredstava revizijom, navedeno je u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija