Novac

Pejović: DRI revidirala izveštaje vredne 3.335 milijardi dinara, utvrđene greške u vrednosti 523 milijarde

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2022

-

17:19

Pejović: DRI revidirala izveštaje vredne 3.335 milijardi dinara, utvrđene greške u vrednosti 523 milijarde
Duško Pejović, generalni državni revizor - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Državna revizorska institucija je prošle godine revidirala finansijske izveštaje u ukupnoj vrednosti od 3.335 milijardi dinara, u šta spadaju pored rashoda i izdataka, i aktiva odnosno vrednost imovine javnih preduzeća, a ukupna vrednost utvrđenih grešaka je 523 milijarde, rekao je danas za Tanjug predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor Duško Pejović.

"Ako je reč o reviziji finansijskih izveštaja govorimo o greškama koje smo utvrdili, druga vrsta su nepravilnosti gde utvrdimo da nešto nije u skladu sa propisima, treća je svrshishodnost gde otkrivamo sistemske probleme u društvu, što je vrlo važno", rekao je on.

Naglasio je da greške ukazuju na pogrešna evidentiranja, ne odmah i na zloupotrebu novca.

"Mi sve greške saberemo, mada priroda greški nije jednaka. Sasvim je drugo ako neki prihodi ili rashodi nisu nikako evidentirani. Sve je ušlo u zbir, ali nije sve iste težine, sve ima svoju različitu dimenziju", rekao je on.

Naglasio je da je svaki izveštaj pojedinačno objavljen na internet stranici DRI gde je konkretno navedeno i šta je utvrđeno i u kojem iznosu.

Kako je naglasio, u godišnjem izveštaju o radu DRI koji čeka novi saziv Skupštine okvirno je naveden ukupni iznos grešaka.

DRI ovih dana obeležava i jubilej, a rad je obnovio 2009. godine i od tada ima zakonsku obavezu da podnosi prekršajne, krivične i prijave za privredne prestupe.

Pejović kaže da je srpska DRI jedina u Evropi od vrhovnih revizorskih institucija država koja takvu obavezu.

"Prijave pišemo kada u radu naiđemo na situaciju gde je odgovorno lice učinilo radnju za koju smatramo da ima osnova za prekršajnu ili krivičnu prijavu", kaže on i dodaje da se to čini u kontinuitetu od 2009. godine.

Od 2009. do sada DRI je podnela 2.365 prekršajnih prijava, protiv 2.836 fizičkih i 271 pravnog lica.

Podneto je i 247 krivičnih prijava, kojima je obuhvaćeno ukupno 286 fizičkih i četiri pravna lica, dok je bilo i 306 prijava privrednog prestupa za ukupno 1137 fizičkih i 263 pravna lica.

Pejović kaže da je DRI potpuno u toku oko dalje sudbine prekršajnih prijava od kojih je pravnosnažno presuđeno 1.284, u toku je 387, prvostepena presuda je za 362 , obustavljeno 270 postupaka, odbačeno je 59 prijava, dok je jedna drugostepena, a okončan je postupak za dve.

Dodaje da informacije o statusu rada po krivičnim prijavama DRI dobija samo na zahtev, te da je po trenutnim informacijama od 247 ukupno podnetih, rad po 113 u toku, dok je odbačeno 123.

Kod pet je postupak obustavljen, četiri su pravosnažno završena, a dve su okončane.

Po 306 podnetih prijava za privredne prestupe, 251 postupak je u toku, 41 je pravosnažan, za po pet su postupci obustavljeni, odnosno odlučeni prvostepeno, dok je odbačenih četiri.

DRI ima obavezu da o uočenom tokom revizija u posebnim slučajevima obavesti nadležne državne organe.

"Informacije pišemo nadležnom tužilaštvu i do sada ih bilo 261 gde smo dali detaljan opis utvrđeno. A uputili smo i 126 informacija drugim državnim organima tokom dosadašnjeg rada", rekao je on.

DRI baštini tradiciju dugu 178 godina u nadzoru nad trošenjem javnih sredstava u Srbiji. Nadzor je tada započela Glavna kontrola, a sadašnji naslednik DRI obeleži je juče svoj dan.

Komentari (0)

Biznis